LOADING

Type to search

Puterea tămăduitoare a morcovilor

Share

Cultivat încă din vremea romanilor, morcovul (Daucus carota) este extrem de valoros pentru sănătate, având un bogat conţinut în vitamine, zaharuri şi săruri minerale.

De sute de ani, călugării îşi îngrijesc ochii şi diferite afecţiuni ale pielii cu suc de morcov crud, care este în acelaşi timp un adevărat balsam pentru ficat şi tubul digestiv. Rădăcina este cea mai eficientă, conţinând peste 100 de substanţe terapeutice, dar şi frunzele sunt tămăduitoare, lucru mai puţin cunoscut. Sucurile şi salatele de morcov trebuie să nu lipsească nici o zi de pe mesele noastre.

Consumul constant de morcov REGLEAZĂ TULBURĂRILE METABOLISMULUI

Datorită bogăţiei de vitamine, minerale, zaharuri şi săruri minerale, rădăcina suculentă de morcov a fost utilizată de multe secole în medicina tradiţională ca un component energizant, un aliment esenţial pentru copii şi bătrâni.

Această legumă atât de plăcută la gust conţine fibre dietetice, betacaroten, vitamina C, vitamina A, complexul de vitamine B, săruri minerale, dar şi proteine, lipide şi glucide, în cantităţi moderate. Datorită acestei compoziţii complexe, morcovii au un efect vitaminizant, tonifiant, analgezic, bactericid, antiseptic, calmant, cicatrizant, emolient, rubefiant, regenerator al pielii, tonic cutanat.

Administrarea internă, sub formă de suc sau infuzie, este recomandată în tratarea tulburărilor intestinale, gastritelor hipoacide, enterocolitelor, anemiilor, precum şi în colibaciloză, icter, constipaţie, hipovitaminoza A, sindrom dispeptic gastric, în retenţii hidrosaline, tuberculoză, bronşite, insuficienţă hepatobiliară, litiază, arterioscleroză, boli reumatice, gută şi dermatite.

În uz extern, se recomandă decoctul, sucul sau cataplasmele cu morcov ras, toate acestea fiind adjuvante în arsuri, răni cutanate diverse, acnee, pecingine, furuncule, crăpături ale pielii.

SALATA care reglează tranzitul intestinal

Alături de sucurile obţinute fie prin mixare, fie prin centrifugare, morcovii au efecte bune şi consumaţi ca atare, în salate. Întotdeauna o salată de morcovi va diminua din efectele nocive ale preparatelor din carne. Este una din cele mai simple salate, iar efectele terapeutice sunt nebănuite.

Mai întâi se spală bine morcovii, după care, cu tot cu coajă, se dau pe orice fel de răzătoare. Se consumă imediat, adăugând ulei de măsline presat la rece şi zeamă de lămâie. În general, în salatele de morcov se adaugă şi alte ingrediente, cea mai recomandată salată de crudităţi fiind aceea în care, alături de morcov, punem sfeclă, ţelină şi măr.

O astfel de salată are un conţinut foarte mare de fibre alimentare, lucru extrem de folositor pentru tranzitul intestinal, dar şi pentru tratarea anemiei, a hipercolesterolemiei sau a bolilor hepatice.

Adriana Bratu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 14 al revistei în format digital la linkul de AICI.