LOADING

Type to search

Puterea tămăduitoare a usturoiului verde

Share

Tradiţia de a consuma usturoi verde se păstrează din vremea dacilor, după care alte civilizaţii au conştientizat proprietăţile alimentare şi terapeutice ale acestuia. Usturoiul verde este unic din foarte multe considerente, prioritare fiind cele tămăduitoare în sfera reumatică, respiratorie, digestivă, dar şi în reglarea valorilor tensiunii arteriale, a glicemiei şi a tulburărilor de ritm cardiac.

De la CĂLUGĂRII DIN GORJ am aflat atât reţete terapeutice, precum tinctura sau siropul de usturoi, cât şi despre binefacerile salatei de usturoi verde.

SALATA de usturoi verde „ÎNNOIEŞTE SÂNGELE”

Despre usturoiul verde, călugării vârstnici spun că „înnoieşte sângele şi scoate otrava din plămâni”. Dar înainte de toate, acesta este o trufanda foarte agreată mai ales de monahii ce nu şi‑au modernizat modul de viaţă, şi pentru care usturoiul verde, în asociere cu pâinea pustnicească, este un adevărat deliciu.

În mânăstirile din Gorj şi Mehedinţi, usturoiul verde se mănâncă şi cu asezonează totul cu mărar şi pătrunjel proaspăt tocat.

Dacă ingredientele sunt netratate şi proaspete, o astfel de salată este un deliciu, dar şi un incontestabil leac. Afecţiunile care pot fi tratate cu această minunăţie sunt în primul rând cele hematologice, respiratorii, cardiace, dar şi cele reumatice.

Reţetă de mujdei călugăresc

Pentru tămăduirea multor boli, usturoiul trebuie consumat frecvent sub o formă sau alta. Cel mai eficient tratament cu usturoi – în afara tincturii – este banalul mujdei.

O reţetă specifică monahilor din Oltenia este aceea de mujdei combinat. Acesta se obţine dintr‑o căpăţână de usturoi vechi şi trei fire de usturoi verde. Se curăţă usturoiul vechi şi se pisează bine, după care se amestecă şi usturoiul verde, tocat foarte mărunt. Se adaugă un vârf de cuţit de sare şi se pisează din nou, apoi se mai pun 1 linguriţă de ulei de măsline şi 1 linguriţă de zeamă de lămâie. Se lasă amestecul să se pătrundă timp de 5 minute, după care se adaugă 50 ml de apă de izvor şi se mai amestecă de câteva ori.

Această reţetă de mujdei combinat este cel mai bine tolerată de organism, datorită ingredientelor adăugate, care compensează efectul uşor iritant al usturoiului, stimulând digestia şi estompând oarecum mirosul puternic al usturoiului.

Sugestie. Se pot presăra deasupra câteva frunze de pătrunjel tocat mărunt.

10 MOTIVE pentru care trebuie să consumăm usturoi

‑ Usturoiul verde protejează organismul împotriva infecţiilor
‑ Prin conţinutul bogat în fier, stabilizează anemiile hemolitice
‑ Consumul de usturoi are efecte antibacteriene şi antiinflamatorii
‑ Protejează sistemul cardiovascular datorită unui polisulfid care stabilizează valorile
tensiunii arteriale
‑ Contribuie la creşterea sistemului imunitar datorită alicinei, un compus sulfuric cu
efecte benefice asupra organismului
‑ Conţine mangan, un mineral care contribuie la menţinerea HDL (colesterolul „bun”)
în limite normale
‑ Scade valorile LDL (colesterolul „rău”), prevenind apariţia accidentelor vasculare
‑ Stagnează evoluţia celulelor canceroase în fazele incipiente ale bolii
‑ Este un bun adjuvant în tratarea răcelilor şi a tusei, vindecând cu succes laringita şi
faringita
‑ Îmbunătăţeşte digestia şi contribuie la eliminarea paraziţilor intestinali

Adriana Bratu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 15 al revistei în format digital la linkul de AICI.