LOADING

Type to search

Sfecla roşie – un ajutor în refacerea celulelor hepatice

Share

Originară din zona Mării Mediterane, sfecla roşie (Beta vulgaris) a început să fie cultivată încă din secolul al XIV ‑lea. Este foarte apreciată în bucătăriile multor popoare, dar are şi un important rol terapeutic. De la sfeclă se consumă rădăcina, care are un bogat conţinut în hidraţi de carbon sau glucide – glucoză, fructoză, lipide, acizi organici (malic, oxalic, citric şi succinic), fenoli, substanţe proteice, săruri minerale de fosfor, potasiu şi vitaminele A, B, C. Sfecla este foarte eficientă în detoxificarea ficatului şi refacerea celulelor hepatice, iar MONAHII O CONSUMĂ FRECVENT pentru tratarea anemiei, hipertensiunii, demineralizării sau disfuncţiilor tiroidiene.

SUCUL de sfeclă roşie este PUTERNIC ALCALIN

Sfecla roşie este eficientă atât crudă, cât şi preparată termic. Deşi această rădăcină roşie nu are un gust tocmai plăcut, acţiunile terapeutice ale sfeclei sunt foarte puternice. Sucul obţinut din sfecla în stare crudă este puternic alcalin, favorizând tamponarea gastrică şi reducerea acidităţii excesive din stomac. Sucul din sfeclă roşie este unul din cele mai eficiente remedii împotriva arsurilor gastrice, a refluxului gastro‑esofagian sau a ulcerului.

Acest SUC se obţine printr‑un procedeu foarte simplu. Se ia o sfeclă de mărime medie, care se spală bine, îndepărtându‑se porţiunile uşor lemnoase, apoi se taie în bucăţi mai mici, care se introduc în storcătorul electric. Cel mai important lucru care trebuie avut în vedere este faptul că rădăcina nu se curăţă de coajă – aici sunt depozitate cele mai importante vitamine şi minerale, care amplifică efectul terapeutic al sfeclei. Pentru eficienţa maximă a acestuia, sucul de sfeclă se consumă imediat după ce a fost făcut şi nu trebuie consumat mai mult de 300 ml, deoarece aceasta implică anumite efecte adverse. Soluţia ideală a unei cure este ca jumătate din cantitatea de suc de sfeclă să fie înlocuită cu suc de morcov. O cură cu acest suc scade şi riscul afecţiunilor vasculare.

Important!
Pentru obţinerea unor bune rezultate, se recomandă ca o cură să dureze între 10 şi 30 de zile.

10 BENEFICII ale sfeclei roşii

‑ Este singura sursă vegetală de vitamina B12
‑ Este un excelent detoxifiant hepatic
‑ Contribuie la menţinerea funcţiei hepatice, datorită conţinutului de fier şi betaină
‑ Regenerează celulele sistemului imunitar
‑ Reduce presiunea arterială şi riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare
‑ Previne şi tratează anemia
‑ Ajută la dizolvarea calculilor renali şi biliari
‑ Este de folos în tratarea afecţiunilor oculare
‑ Diminuează efectele oboselii fizice
‑ Calmează durerile din perioada menstruală

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 15 al revistei în format digital la linkul de AICI.