LOADING

Type to search

Untişorul alungă astenia de primăvară

Share

Untişorul (Ranunculus ficaria) este o trufanda a pădurilor noastre de deal şi de munte, folosită în perioada Postului Mare, despre care se spune că pregăteşte creştinii pentru a‑i învrednici să primească aşa cum se cuvine sărbătoarea pascală. Aceste frunze verzi, care abundă la începutul primăverii, tonifică organismul epuizat de vicisitudinile iernii şi înlătură toxinele acumulate în timp.

De la PUSTNICA TEODORA am aflat că „untişorul este un tonic digestiv şi detoxifiant foarte puternic, motiv pentru care toţi cei care postesc, în Săptămâna Mare, mănâncă zilnic salata tradiţională de untişor, care îi pregăteşte pentru mâncărurile grele din zilele de Paşti. Aceasta ajută mult la metabolizarea mâncărurilor grele pe care creştinii le consumă după post.”

SALATA de untişor este DETOXIFIANTĂ

Pentru popoarele care vieţuiesc în Occident, supele şi ciorbele cu untişor sunt de multă vreme adevărate delicatese, astfel încât această plantă de primăvară este regina bucătăriei vegetale din ţări precum Germania, Franţa sau Anglia. De câteva zeci de ani, am început şi noi, românii, să folosim untişorul în diverse preparate culinare.

Aceste delicii culinare se prepară foarte simplu, aşa cum obişnuim să preparăm supele de urzici, ştevie sau spanac. Preferatele tuturor sunt salatele de untişor, care sunt pe cât de gustoase, pe atât de benefice pentru organism.

Pentru obţinerea unei porţii de SALAT Ă este necesar să avem cam două mâini de frunze proaspăt culese, pe care trebuie să le spălăm, frunză cu frunză, sub jet de apă. După aceea se adaugă 2 fire de ceapă verde, tocată destul de mărunt, puţin ulei de măsline, zeamă de lămâie şi sare după gust.

Acest sortiment de salată, consumat alături de carne, brânză maturată sau ouă sub orice formă diminuează foarte mult aportul de toxine al acestora. Din acest motiv este bine ca atâta vreme cât untişorul neînflorit a invadat pădurile, să profităm de binefacerile acestuia.

De reţinut!
Ca şi în cazul leacurilor, în reţetele culinare se recomandă folosirea frunzelor proaspete, culese obligatoriu înaintea înfloririi plantei.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 15 al revistei în format digital la linkul de AICI.