LOADING

Type to search

Feriga este calmantă şi omoară paraziţii intestinali

Share

De câte ori încep să urc spre Mânăstirea Pătrunsa, covorul de ferigă prin care se trece pe la jumătatea drumului mi se pare o sursă de energie pozitivă, dar şi o încântare a privirii. Cu pulberea obţinută din rizomul acestei plante, care conţine numeroase săruri şi taninuri, pot fi îndepărtaţi cei mai supărători paraziţi intestinali. Din crenguţe şi frunze proaspete de ferigă se poate obţine un antitermic cu efect imediat.

CĂLUGĂRII DIN MUNŢII BUILEI consideră frunzele de ferigă o binefacere pentru durerile reumatice şi pentru ţinerea în frâu a artritei.

Pernele umplute cu ferigă uscată alungă INSOMNIILE

Feriga este cunoscută în popor sub diverse nume: barba‑ursului, făliuţă, iarba‑şarpelui, limba‑cerbului, năvalnic, ferecei, feresea, ferigă, feriguţă, feristei, spasul‑dracului. Planta de ferigă împodobeşte atât regiunile stâncoase, cât şi cele umbroase şi umede, dar zona preferată este cea care depăşeşte altitudinea de 600 de metri. Se întâlneşte frecvent pe marginea izvoarelor şi a râurilor, putând ajunge chiar până la 1 metru înălţime, dar niciodată nu veţi găsi ferigă în zonele poluate.

De la ferigă se foloseşte atât rizomul, cât şi frunzele şi se recoltează de la sfârşitul lunii mai până la jumătatea lunii noiembrie. Feriga proaspătă era considerată, cu sute de ani în urmă, leacul arsurilor şi al rănilor de tot felul. Neavând la îndemână un alt remediu, oamenii vremii rupeau frunzele de ferigă, le frecau puţin între palme şi le aplicau pe răni. De asemenea, cu frunze uscate de ferigă umpleau pernele pe care dormeau copiii, pentru ca aceştia să aibă somnul odihnitor şi să nu fie agitaţi pe timpul nopţii.

De reţinut! Acest leac poate fi folosit doar din 3 în 3 luni.

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 16 al revistei în format digital la linkul de AICI.

Mariana Borloveanu