LOADING

Type to search

Pătlagina „îmblânzeşte” tuberculoza

Share

Când vorbim despre pătlagină, înainte de toate, trebuie să precizăm faptul că această plantă tămăduitoare este cunoscută în lumea monahală de sute de ani. Leacurile cu pătlagină au proprietăţi depurative şi hemostatice, tratând cu bune rezultate afecţiuni precum bronşita, tuberculoza, ulcerul, infecţii ale pielii, răni sângerânde sau furuncule şi, nu în ultimul rând, acestea normalizează valorile colesterolului şi trigliceridelor.

PĂRINTELE NIFON DIN SIHĂSTRIE ne‑a povestit că „monahii de‑acum câteva secole spuneau despre pătlagină că aceasta curăţă sângele, tonifică stomacul şi cicatrizează rănile”.

Decoct mânăstiresc pentru tratarea TUBERCULOZEI

Frunzele de pătlagină sunt folosite atât în uz intern, cât şi extern, fiind eficiente când sunt proaspăt culese, dar şi uscate. Cele uscate sunt folosite mai ales în infuzii sau extracte lichide.

Puterea terapeutică a frunzelor de pătlagină este dată de conţinutul bogat de aucubină, dar şi de flavonoide şi substanţe cu acţiune antibiotică. Tratamentele naturiste cu frunze de pătlagină sau cu tincturi, infuzii sau macerate acţionează aproape identic, facilitând vindecarea tusei cu expectoraţie, laringitei, faringitei, bronşitelor, dar şi a rănilor deschise, ulceraţiilor, abceselor sau a altor infecţii generate de factori externi.

Călugării care trăiesc în locuri mai izolate au grijă întotdeauna ca în preajma chiliilor să aibă şi câteva fire de pătlagină, aceasta fiind binevenită în tratamentele din orice anotimp. Decoctul pe care aceştia îl prepară din planta uscată este benefic mai ales în tratarea plămânilor şi a căilor respiratorii. În 500 ml de apă de izvor se fierbe la foc mic o mână de frunze de pătlagină uscată, timp de 30 de minute. Apa care se evaporă în timpul fierberii trebuie completată, apoi se mai lasă câteva clocote şi se ia de pe foc. Se strecoară imediat printr‑un tifon umed şi se lasă acoperit. Se consumă întreaga cantitate pe tot parcursul zilei, cu înghiţituri mici.

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 16 al revistei în format digital la linkul de AICI.

Mariana Borloveanu