LOADING

Type to search

Busuiocul – planta sfântă cu efect antidepresiv şi calmant

Share

Această plantă aromată cu efecte calmante a fost adusă în Europa de Carol cel Mare şi a fost cultivată ca iarbă medicinală în grădinile de pe lângă mânăstiri. În culturile vechi precreştine din Orientul Apropiat, dar mai ales în Palestina, busuiocul era considerat o plantă sfântă, folosită în scopuri religioase şi păstrată până în vremurile creştinării Europei. Astăzi busuiocul este folosit în special pentru tratarea bolilor digestive, a nevrozelor atonice şi a tulburărilor cauzate de stres.

În vara toridă a lui 2009, la sfârşit de iulie, eram în Ţara Sfântă. Am rămas fără cuvinte când, după ce am străbătut Pustiul Hozevei, la intrarea în Mânăstirea Sfântul Gheorghe Hozevitul, am văzut tufe de busuioc verde frumos mirositor. PĂRINTELE FILOTEU mi‑a mărturisit că „busuiocul este singura plantă de leac din acest ţinut pietros, iar monahii de la Hozeva o folosesc spre tămăduirea tuturor bolilor”.

Frunze PROASPETE de busuioc – tratament pentru MIGRENE

Busuiocul (Ocimum basilicum), în traducere din limba greacă (βασιλευς, basileus), înseamnă rege. Deşi se foloseşte mai ales în ritualurile religioase, datorită frecventelor întrebuinţări în gastronomie este considerat „regele mirodeniilor”.

Despre puterea terapeutică a acestuia există mărturii ale călugărilor de pretutindeni, deşi se pare că grecii sunt cei care au apelat dintotdeauna la calităţile terapeutice ale acestei plante, folosind‑o în tămăduirea bolilor de sânge, a tulburărilor digestive şi în oprirea din evoluţie a cataractei. Toate efectele benefice ale busuiocului se datorează conţinutului său bogat în ulei esenţial, taninuri, acid cafeic şi rosmarinic, componentele sale având o acţiune antispastică, antimicrobiană, carminativă, stomahică şi antifungică.

Remediile naturiste pe bază de busuioc sunt folosite în tratarea mai multor afecţiuni: viroze, colite spastice, gastrită, balonare, astenie, cistită, inapetenţă sau dureri de cap. Dacă mestecaţi 2 frunze proaspete de busuioc, migrenele dispar imediat. Dar busuiocul poate fi administrat şi sub alte forme: infuzie, pulbere, sirop sau tinctură. De asemenea, pentru savoarea şi parfumul răcoritor, se pot folosi cuburi de gheaţă cu frunze de busuioc.

De reţinut
În România, busuiocul se cultivă în toate zonele geografice, în preajma bisericilor, în mânăstiri, dar şi în grădinile oamenilor, fiind recoltat din luna iunie până la sfârşitul lunii septembrie.

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 8 al revistei în format digital la linkul de AICI.

Mariana Borloveanu