LOADING

Type to search

Cartofii au efecte calmante şi cicatrizante

Share

De mii de ani, oamenii din întreaga lume se hrănesc şi se tratează cu cartofi. În majoritatea mânăstirilor, cartoful constituie alimentul de bază, dar şi „medicamentul” pe care călugării îl au la îndemână tot timpul. Pe lângă vitamina A şi complexul de vitamine B, cartoful are un bogat conţinut de calciu, fier, mangan şi fosfor, ceea ce face ca acesta să acţioneze benefic în boli precum ulcer gastric, diabet, litiază urinară, hipertensiune, migrene sau afecţiuni dermatologice.
Într‑un popas făcut la MÂNĂSTIREA OSTROV, am aflat multe din tainele acestei legume de leac. Măicuţele de aici sunt foarte tăcute, văzându‑şi de slujbe şi de ascultările lor. Cu toate acestea, SORA IOANA a avut bucuria de a ne împărtăşi un leac vechi, aflat de la maicile mai în vârstă.

SUCUL de cartofi cicatrizează MUCOASA DIGESTIVĂ

Spre deosebire de alte leacuri naturiste, la tratamentele cu cartofi putem apela în oricare dintre cele patru anotimpuri ale anului. Fie că folosim cartofi noi, fie că folosim cartofii din cămară, aceştia sunt de mare ajutor în tratarea bolilor digestive, atât în stadiile acute, cât şi în cele cronice.

De asemenea, o cură cu suc de cartofi cruzi împiedică formarea calculilor biliari sau renali. Pe lângă faptul că este foarte hrănitor, sucul de cartofi păstrează intacte proprietăţile benefice ale acestei legume.

Pentru obţinerea sucului se pot folosi atât cartofi curăţaţi, cât şi cartofi cu coajă (în cazul în care se folosesc cartofi noi). Cartofii se spală bine, după care se îndepărtează cu grijă toate părţile strivite sau înverzite (acestea având un conţinut foarte ridicat de toxicitate). Se taie apoi în 4‑6 bucăţi şi se trec prin storcătorul de fructe şi legume. După 2 minute de centrifugare se va obţine un suc uşor tulbure, de culoare gălbuie, care trebuie consumat imediat, pentru că altfel oxidează, pierzându‑şi proprietăţile. 1 pahar de suc de cartofi consumat zilnic, înaintea celor 3 mese principale, timp de 2 săptămâni, calmează şi cicatrizează mucoasa digestivă, având atât acţiune antispastică, cât şi diuretică.

Sugestie
Pentru a deveni mai plăcut la gust, puteţi combina 1 parte suc de cartofi cu 2 părţi suc de morcovi – efectul este acelaşi.

8 EFECTE benefice ale cartofului

Indiferent de afecţiunile pe care le tratăm, este bine ca întotdeauna să folosim cartofi sănătoşi şi netrataţi chimic. Fie că folosim sucul de cartofi sau cataplasmele, efectele nu vor întârzia să apară. Iată câteva dintre cele mai frecvente afecţiuni care pot fi tratate cu cartofi:
‑ ulcer gastric;
‑ litiază biliară;
‑ gută;
‑ dureri reumatice;
‑ constipaţie;
‑ artrită;
‑ afecţiuni dermatologice;
‑ hipertensiune.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 18 al revistei în format digital la linkul de AICI.