LOADING

Type to search

Lămâi, broccoli şi măceşe pentru o imunitate sporită

Lămâi, broccoli şi măceşe pentru o imunitate sporită

Share

Odată cu instalarea iernii, organismul este supus unor schimbări majore, ceea ce generează anumite probleme de sănătate. E bine ca fiecare dintre noi să înveţe să traverseze cât mai uşor această perioadă rece, contribuind la păstrarea sănătăţii şi a energiei de care iarna avem nevoie din plin. Deşi puţine, există totuşi legume şi fructe care îşi păstrează proprietăţile, ajutând chiar la sporirea imunităţii. Sunt cunoscute şi apreciate în acest sens lămâile, măceşele, usturoiul şi broccoli. Cu o alimentaţie adecvată, pot fi ţinute la distanţă o serie de afecţiuni precum virozele, infecţiile respiratorii, astenia şi oboseala cronică.

Consumul de BROCCOLI previne bolile degenerative

Această legumă, cu un conţinut sporit în fibre, dar săracă în calorii, face parte din aceeaşi familie cu varza şi conopida, fiind foarte bogată în glucosinolaţi. Este totodată şi o importantă sursă de vitamine (A, B2, B6, B9, C, K) şi minerale (fier, calciu, potasiu, seleniu, magneziu, compuşi cu sulf ). Pe lângă faptul că este o legumă gustoasă, adesea folosită în diverse preparate, broccoli are şi un important efect terapeutic. Consumul acesteia contribuie semnificativ la reglarea tensiunii arteriale, asigură buna funcţionare a sistemului nervos, combate infecţia cu Helicobacter pylori, întăreşte sistemul imunitar, menţine sănătatea inimii, a ochilor, ameliorează simptomele reacţiilor alergice, ajută la reducerea colesterolului şi a trigliceridelor, dar şi la detoxificarea organismului. Un alt beneficiu al consumului de broccoli constă în prevenirea bolilor degenerative şi pierderea cu uşurinţă a surplusului de kilograme.
Condiţia de bază a eficienţei acestei legume este aceea ca atunci când o cumpărăm să alegem un broccoli tare şi colorat în verde viu, recomandându‑se consumarea în stare crudă a acestuia. Astfel vor rămâne intacte vitaminele, mineralele şi enzimele atât de folositoare.

Infuzia de MĂCEŞE 1creşte imunitatea

Alături de complexul de vitamine B, vitaminele A, C şi E, măceşele conţin şi magneziu, acizi organici, flavonoide, ceea ce generează o multitudine de proprietăţi benefice pentru organism, care ajută la reducerea riscului bolilor cardiace şi vasculare, dar şi la normalizarea tensiunii arteriale şi ţinerea sub control a bolilor osoase şi renale. Datorită conţinutului sporit de substanţe nutritive, ceaiurile de măceşe sunt foarte utile în perioadele de suprasolicitare nervoasă, în viroze, răceli sau în cazul imunităţii scăzute. Fiecare cană cu ceai însemnă un aport de vitamine, fitosteroli şi carotenoide, ceea ce contribuie la prevenirea unor boli ale sistemului cardiovascular.
Substanţele nutritive din măceşe au un rol considerabil atât în stimularea, cât şi în consolidarea sistemului imunitar.  Infuzia de măceşe este un foarte bun calmant pentru durerile de gât şi tusea generată de viroză.
Preparare. Ceaiul de măceşe se prepară prin adăugarea unei linguri de măceşe tocate la 250 ml apă clocotită.
Spre deosebire de alte ceaiuri, acesta se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară şi se bea de preferinţă neîndulcit.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 19 al revistei în format digital la linkul de AICI.