LOADING

Type to search

Leacuri cu brad, ienupăr şi cătină de sub zăpadă

Share

Dacă în anotimpurile mai blânde, o simplă plimbare în aer liber îţi dă senzaţia de bună dispoziţie şi sănătate, iarna simţi că trebuie să cauţi căldură şi să te răsfeţi cu ceaiuri fierbinţi. Aşa se văd lucrurile pe dinafară, dar o scurtă plimbare printr‑o pădure înzăpezită îţi dă prilejul să cunoşti adevărata stare a lucrurilor. Pădurea înzăpezită ascunde o adevărată oază de sănătate. De la crengile de brad şi ienupăr până la fructele de cătină şi măceş, totul emană sănătate şi un miros unic de răşini şi zăpadă. Sub omătul alb şi pufos, leacurile ascunse ale iernii rămân la fel de vii şi binefăcătoare. PĂRINTELE PRODROMOS, stareţul MÂNĂSTIRII SFÂNTUL GHEORGHE din Ţigăneşti, Teleorman, cunoaşte multe taine ale leacurilor mânăstireşti, printre care şi cele cu brad şi ienupăr.

BOABELE DE IENUPĂR ajută la subţierea sângelui

Ienupărul este cunoscut de mii de ani ca arbust tămăduitor. La noi în ţară este cunoscut şi sub denumirea de jneapăn, fiind un arbust foarte rezistent, mai ales la ger. Din acest motiv, fructele sale pot fi culese fără probleme şi de sub zăpadă.

Acestea conţin uleiuri volatile, glucide, răşini, săruri minerale, vitamina C, potasiu, calciu şi flavonoide. Datorită acestui conţinut foarte variat, uleiul de ienupăr are incontestabile proprietăţi antireumatice, antiseptice, depurative, diuretice şi tonice. Chiar dacă nu cunoşteau amănunte legate de prezenţa în organism a acidului uric, vechii monahi foloseau boabele de ienupăr în tratarea reumatismului, a gutei şi a artritei, dar şi a infecţiilor pulmonare. Călugărul tibetan Yongey Mingyur este de părere că extractele de ienupăr au rolul de a inhiba factorul activator al trombocitelor, care împiedică coagularea sângelui.
Cel mai cunoscut tratament cu ienupăr este acela cu boabe de ienupăr.

Tratamentul se face în mod progresiv, începând cu 2 boabe de ienupăr administrate în prima zi. Acestea trebuie bine mestecate înainte de a fi înghiţite. În fiecare zi se mai adaugă încă 2 boabe şi tot aşa până când se ajunge la 20 de boabe pe zi, după care se administrează cu 2 mai puţin în fiecare zi, până se ajunge la 2. La sfârşitul unei astfel de cure, organismul va fi mai sănătos, ficatul va elimina orice surplus de grăsime, iar durerile artritice vor dispărea ca prin minune.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 19 al revistei în format digital la linkul de AICI.