LOADING

Type to search

Trapeza Bisericii Sfântul Apostol Andrei

Share

Biserica Sfântul Apostol Andrei din Oradea a fost construită în perioada 2000-2004 într-un stil bizantin, dar putem vorbi de un complex bisericesc, deoarece, pe lângă biserica propriu-zisă, mai cuprinde paraclisul de la demisol, sala bizantină și trapeza.

Paraclisul de la demisol este construit din cărămidă și pavat cu lespezi de pământ ars, aplice și policandre din fier forjat, amintind oarecum de catacombele primelor veacuri creștine și mărturisește smerenia Bisericii Creștine. Biserica „mare” este pictată în frescă, cu capiteluri și ornamente poleite cu foiță de aur, împodobită cu candelabre de bronz, iconostas de marmură, pavat cu granit, mărturisind „Slava Ortodoxiei”.
Dintru început am considerat că biserica noastră are nevoie de o sală de ședințe pentru consiliul parohial și de o trapeză pentru agapele creștine. Inițial am dorit să cumpărăm și apoi să amenajam un spațiu în apropierea bisericii (apartament la parter sau spațiu comercial), dar ne-am dat seama că nu este cea mai fericită soluție. Soluția nu a apărut de la oameni, ci din purtarea de grijă a Domnului care „pe cele slabe le întărește iar pe cele neputincioase le împlinește!” După proiectul inițial, paraclisul de la demisol trebuia să coboare la cota de -4,5m, dar întrucât pânza freatică era mai sus decât s-a preconizat(albia Crișului fiind în apropiere), întreaga construcție a fost ridicată peste cota 0 cu mai bine de 1 metru, astfel s-a creat un spațiu înalt sub cele 23 de scări ale bisericii. Având acest spațiu, a fost destul de ușor apoi să-l amenajăm în cărămidă și să-l pavăm cu lespezi de pământ ars după stilul paraclisului de la demisol.
Atât „sala bizantină”, cât și trapeza sunt spații ce aparțin Bisericii Sfântul Apostol Andrei, fiind foarte utile și practice. În „sala bizantină” se organizează ședințele Consiliului Parohial, recepții și alte întruniri, iar în trapeză, agapele creștine prilejuite de sărbătoarea hramului, aniversări, zile onomastice, parastase, mese pentru săraci și nevoiași. Toate aceste activități și slujiri pe care le împlinim la biserica noastră, în aceste spații, încercăm să fie o prelungire a Sfintei Liturghii, o „liturghie după liturghie”mai ales că suntem conștienți că nu le săvărșim la „umbra bisericii”, ci mai aproape: în „tinda bisericii”!

Preot paroh Vasile Bota

 

Drob de legume (de post)

Ingrediente:Untitled1
• două cutii de pate vegetal 250 g
• 200 g orez fiert în prealabil
• 250 g morcovi
• 250 g cartofi
• 100 g mazăre
• 50 g hribi uscați
• câte trei legături de ceapă verde şi usturoi verde
• 2 legături mărar
• o legătură pătrunjel
• sare şi piper după gust

Mod de preparare: Se fierb cartofii în coajă, se curăţă şi se dau pe răzătoare. Se fierb şi morcovii curăţaţi şi se dau pe răzătoare. Verdeţurile se taie mărunt şi într-un vas se amestecă legumele şi orezul împreună cu pateul vegetal. Se potriveşte gustul cu sare şi piper, iar compoziţia se pune într-un vas termorezistent care se dă la cuptor.