LOADING

Type to search

Uleiurile eterice ale bradului ajută plămânii și bronhiile

Share

În tradiţia populară românească, bradul simbolizează arborele cosmic, dar este, în acelaşi timp o nesecată resursă de leac pentru foarte multe boli. Mugurii de brad sunt folosiţi în scopuri terapeutice, dar întotdeauna se folosesc mugurii de culoare verde-crud, care se formează în vârful crenguţelor cele mai tinere, semn al prospeţimii şi regenerării. Aceştia sunt fragezi şi au un gust acrişor, emanând o aromă extraordinară şi făcând adevărate minuni în bolile plămânilor și în astmul bronșic. De la monahul Antonie, de la Stânișoara, am învățat două rețete miraculoase de sirop de brad, crud sau fiert, care tonifică organismul și ameliorează bolile de plămâni.

 

Leacul pneumoniei vine dinputerea tămăduitoare a bradului

Spre deosebire de locuitorii zonelor joase de câmpie, cei care locuiesc în zonele de munte se bucură de un privilegiu aparte, fiind protejaţi de ozonul pe care îl generează pădurile de brad. Impactul de vindecare a bolilor de plămâni este foarte mare, cuprinzând o arie impresionantă de afecţiuni, precum cele ale laringelui, traheii şi bronhiilor, cu efect de calmare a tusei şi de tămăduire a pneumoniei, astmului bronşic, tuberculozei, pleureziei şi a bronşitei cronice. Având în vedere acţiunea expectorantă, antiinflamatoare, bactericidă, revulsivă şi fluidizantă a secreţiilor bronhice, pădurile de brad constituie cel mai adecvat mediu de viaţă pentru bolnavii cu afecţiuni pulmonare. Aceste zone sunt benefice ozonoterapiei, iar bolnavii de plămâni, care acuză de obicei oboseală şi epuizare fizică majoră, se simt tămăduiți într-o astfel de zonă, unde vor simţi o energizare a organismului, însoţită și de întărirea sistemului nervos.

Siropul crud fluidizează secreţiile bronşice

Fiind benefic în tratamentul bolilor de plămâni, siropul de brad este în acelaşi timp, delicios şi răcoritor. Acest sirop este obţinut prin macerare la rece şi păstrează integral proprietăţile curative ale mugurilor de brad. Siropul crud de brad se recomandă pentru fluidizarea secrețiilor bronșice, dar și pentru combaterea asteniei şi a stărilor de stres. Ca ingrediente, la un kg de muguri de brad, vom adăuga un kg de miere de albine. Obligatoriu, se aleg muguri proaspeţi de brad, cam de 3-5cm, care se spală bine cu apă rece. Se lasă la zvântat timp de 20 de minute, apoi se pun într-un borcan de sticlă. Pentru reuşita acestui sirop, se aşează obligatoriu alternativ un strat de muguri de brad, un strat de miere (fiecare având grosimea de aproximativ două degete), până se ajunge la gura borcanului, unde se pune ultimul strat de miere. Se închide ermetic borcanul şi se lasă la întuneric şi răcoare, timp de 30-40 de zile. După această perioadă, se filtrează conţinutul, iar siropul obţinut se trage în sticle de culoare închisă. Efecte benefice: Ajută la expectoraţie şi fluidizează secreţiile bronşice, luându-se trei linguriţe de sirop pe zi, timp de 14 zile. Ca răcoritor, se pot bea în jur de trei pahare pe zi şi ajută la stimularea digestiei şi scăderea apetitului pentru dulciuri.

Până și tusea tabagică se domolește cu ace de brad!

Până și cele mai rebele forme de tuse pot fi calmate cu tinctură de brad. Aceasta se prepară din 20 g ace proaspete tocate mărunt, care se pun în 200 ml alcool de 60 de grade, după care totul se ţine la macerat timp de 14 zile. După aceea se strecoară prin presare într-un tifon dublu şi se păstrează în sticle de culoare închisă. Se administrează câte 5-10 picături pe zi în puţină apă, ceea ce va duce la încetarea tusei și la calmarea durerilor cauzate de aceasta. Acesta este singurul leac, ce domolește până și tusea tabagică.

Siropul fiert din muguri de brad este tonic pentru organism

Componentele principale ale mugurilor de brad fiind uleiul volatil şi vitamina C, consumul acestui sirop ajută la întărirea plămânilor și  liberarea căilor respiratorii. Prin fierbere, siropul de brad îşi păstrează majoritatea proprietăţilor, diminuându-se destul de puțin, doar concentraţia de vitamina C. Siropul este un excelent antiseptic şi tonic pulmonar, dar este şi bun adjuvant al respiraţiei. La 1 kg muguri de brad se adaugă 2,5 litri apă, 2,5 kg zahăr și zeama de la două lămâi. Se aleg și de această dată, doar acei muguri de culoare verde crud şi se spală bine, chiar în două ape. După aceea se pun într-o oală mai mare, pentru a avea suficient loc să fiarbă şi se acoperă cu cei 2,5 litri de apă. Din momentul în care începe să clocotească, se lasă la fiert timp de o oră, după care se mai lasă 10 minute să se răcorească. Se strecoară apoi totul printr-o sită deasă, în care în prealabil s-a pus un tifon umed, apoi mugurii se storc bine, până când nu se mai scurge nimic. Se va obţine un lichid alb, destul de tulbure, peste care se pune zahărul şi se lasă la fiert, până când capătă consistenţa mierii de albine. Cu 5 minute înainte da a lua oala de pe foc, adăugăm zeama de la cele două lămâi şi punem siropul fierbinte în sticle. După ce sunt bine închise, acestea se întorc cu gura în jos şi se ţin acoperite cu pături până a doua zi. Apoi se păstrează în cămară. Se pot bea 3-4 pahare pe zi, în scop terapeutic. Efecte benefice: este un sirop răcoritor, care combate tusea şi energizează organismul, având efecte benefice în redresarea valorilor scăzute ale glicemiei, reglarea activităţii nervoase, oboseală intelectuală şi migrene.

 

Mariana Borloveanu