LOADING

Type to search

Zăpada, leac de liniștire și de vindecare

Share

Peregrinările din timpul iernii la mănăstiri ne încarcă sufletește cu o stare de bine. Aceasta este datorată atât linistii viețuirii monastice, cât și abundenței de alb, cu care ne copleseste tainic iarna. Întotdeauna monahii sunt binevoitori în a ne împărtăși din cunoștințele lor în privința tratamentelor naturiste. Însă mărturisesc sincer că nu aș fi căutat vreodată metode de vindecare cu ajutorul… zăpezii. Sora Maria, părintele Nifon si părintele Simeon mi-au împărtășit cu bucurie câteva experiențe – unele proprii, altele culese de la alți călugări – despre zăpadă, care nu a adus după sine viroze, ci mai degrabă vindecare…

 

Cine ar fi crezut că zăpada poate ameliora reumatismul?

Maica Serafima de la Mănăstirea Bistrița, dar și alte maici din Bucovina, mi-au povestit despre un preot german, Sebastien Kneipp, renumit pentru tratamentele naturiste cu apă, care recomandă atât bolnavilor cu probleme circulatorii, dar şi oamenilor perfect sănătoşi mersul desculţ prin rouă şi prin zăpadă. Acesta prescrie zăpada ca mijloc de vindecare şi revitalizare a întregului organism, dar şi ca măsură profilactică pentru cei predispuşi la bolile anotimpurilui rece. Mersul cu tălpile goale prin zăpadă este fabulos, dar acesta nu trebuie să depăşească 1–2 minute. După aceea trebuie să punem în picioare şosete de lână şi să mergem câteva sute de metri, rulând bine talpa pe sol. Prin această metodă, sângele se pune în mişcare. Picioarele se încălzesc foarte tare, transmiţând căldura şi în restul organismului, iar senzaţia imediată este de înviorare totală şi de tonus excelent. Acest exerciţiu trebuie făcut zilnic, mărind progresiv mersul în zăpadă până la 5 minute. Bineînţeles, metoda nu este recomandată persoanelor care sunt deja bolnave, deoarece ar putea agrava afecţiunea. Pentru femei însă, este extrem de benefic, fiind un mijloc sigur de prevenire a cistitelor şi a infecţiilor urinare, anexitelor, artritelor şi reumatismului. De asemenea, picioarele nu vor mai fi reci, iar crizele de sciatică vor fi mai rare şi mai puţin dureroase. În privinţa cârceilor, dar şi a deranjamentelordigestive ce apar din cauza frigului, acestea vor dispărea cu desăvârşire.

 

Copiilor frecați cu zăpadă le crește imunitatea

Într-o iarnă extrem de geroasă, părintele Christodulos, care venise de la Sfântul Munte, stătea sub nucul din curtea mănăstirii şi îşi freca mâinile cu zăpadă. În momentul acela n-am înţeles mare lucru, dar seara, la trapeză, ne-a desluşit taina acelui moment. „Dacă tot aţi ajuns în zăpadă (spunea părintele), încercaţi şi să vă frecaţi mâinile puternic cu ea, nu mai mult de două minute, după care puneţi mănuşi călduroase şi faceţi mişcări ale degetelor şi încheieturilor. Circulaţia la nivelul mâinilor va fi mai bună, nu vor degera, iar dacă aveţi eczeme şi infecţii dermatologice ale degetelor, acestea se vor vindeca mai rapid“. Pe vremuri, copiii erau băgaţi în nămeţi şi frecaţi cu zăpadă pe întregul corp pentru a avea poftă de mâncare şi rezistenţă la boli. Erau înfăşuraţi apoi în pături groase şi aduşi apoi să transpire lângă soba încinsă. De la părintele Christodulos am aflat că prin terapia cu zăpadă se ameliorează şi tulburările psihice, fobiile şi eczemele de la nivelul întregului corp.

 

Asociată cu mișcarea, zăpada contribuie la călirea organismului

Zăpada este un factor terapeutic cu efecte extraordinare, considerat de unii chiar un „medicament” special. Îl avem la îndemână, dar nu ştim să profităm de el. Călirea organismului cu ajutorul zăpezii are efecte miraculoase asupra sistemului imunitar. Zăpada este un puternic antiinflamator, calmant, vasoconstrictor şi tonic pentru piele. Zăpada, în asociere cu mişcarea, duce la reglarea circulaţiei periferice şi a ritmului cardiac. După cum se ştie, alternanţa între cald şi rece tonifică pielea, iar apa rezultată din topirea zăpezii, care e, de fapt, apă de ploaie, este indicată pentru întreţinerea pielii şi a părului. Terapia cu apă de zăpadă este în mod cert o ramură a hidroterapiei, o metodă naturistă ce ajută nu numai la vindecarea unor boli, ci şi la prevenirea acestora.

 

Mariana Borloveanu