LOADING

Type to search

Cafeaua energizează şi stimulează sistemul nervos

Share

Pretutindeni în lume, oamenii consumă cafea – fie din plăcerea de a o savura, fie ca medicament. Dintre toate soiurile de cafea, cea arabică este preferata majorităţii celor care ştiu ce înseamnă o cafea binefăcătoare. Alcaloidul numit cafeină, care intră în componenţa boabelor de cafea, are o puternică acţiune de stimulare a sistemului nervos. Taninurile şi sărurile minerale, alături de numeroşi alţi compuşi ai cafelei, au proprietăţi antioxidante, energizante, diuretice, laxative, tonice şi vasoconstrictoare. 

CĂLUGĂRII consumă uneori cafea pentru că aceasta îi energizează, ajutându‑i să reziste privegherilor de toată noaptea, care se practică în foarte multe mânăstiri.

Arborele de cafea – o paletă cromatică FASCINANTĂ

Puţini dintre noi au avut bucuria de a vedea un arbore de cafea în toată frumuseţea lui. Acest arbore este înrudit cu cel de cacao, iar frumuseţea şi rodnicia sa este condiţionată de temperatură, care trebuie să fie de 20‑22 grade Celsius, şi de ploi abundente, de la înflorire până la perioada de recoltare a fructelor.
CĂLUGĂRII care vieţuiesc în astfel de zone spun că arborele de cafea, pentru a avea fructe de calitate, trebuie să fie cultivat în imediata apropiere a culturilor de bananieri, porumb sau ricin, culturi care la vreme de secetă asigură protecţia necesară bunei dezvoltări a acestui arbore cu totul special.

Este o încântare să priveşti pe ramurile flexibile, printre frunzele verzi şi lucioase, ciorchinii de flori albe, frumos mirositoare. Am trăit senzaţia că mă aflu lângă un portocal în floare, atât de mare este asemănarea dintre floarea de portocal şi cea a arborelui de cafea, cu deosebirea că cea din urmă parcă are şi un iz uşor de lămâiţă de‑a noastră.

MAICA PELAGHIA DE LA ELEON, care înainte de a se călugări a fost medic, spune că o ceaşcă de cafea băută din când în când are efecte extraordinare în stimularea sistemului nervos central, dar este benefică şi în tratarea migrenelor, oboselii, somnolenţei şi chiar a stărilor de anxietate.

Cafeaua fierbinte are şi alte efecte benefice, precum cele acceleratoare şi tonice pentru inimă, vasoconstrictoare (la nivel central şi periferic), energizante, euforizante, diuretice şi laxative.

Mariana BORLOVEANU

Editorialul numărului 20 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.