LOADING

Type to search

Ghioceii dalbi sunt tămăduitori

Share

Cele dintâi flori care scot capul de sub zăpadă, ghioceii (Galanthus nivalis), sunt mai mult decât vestea cea bună a anului. Pe lângă frumuseţea delicată a acestora, primele flori ale anului au o rezistenţă de neimaginat. Asemenea puterii de a înfrunta iarna şi gerurile, ghioceii au şi o putere tămăduitoare despre care puţină lume ştie.
Doar CĂLUGĂRII DIN MUNŢI pot da mărturie despre tămăduirile cu ghiocei…

Proprietăţile TERAPEUTICE – în planta USCATĂ

La o primă vedere, imaginea lor este pe cât de frumoasă, pe atât de simplă. Aceste flori firave, de un alb imaculat, sunt încadrate de două‑trei frunze lungi şi subţiri, a căror culoare este verde intens, chiar închis. Cele trei petale albe, franjurate, cu marginile verzi, care se află în interiorul florii, formează un fel de tub şi se intercalează cu cele trei petale albe, mari, care întregesc de fapt frumuseţea acestui gingaş simbol.
Chiar dacă ghiocelul este cunoscut ca vestitor al primăverii, acesta apare când nici nu gândeşti, de la mijlocul iernii până la începutul primăverii. Cu toţii ştim că odată cu apariţia acestei flori putem vorbi deja despre primăvară. Cât de aproape este însă sosirea ei numai Dumnezeu ştie, mai ales în ultima vreme, când asistăm cu uimire la toate schimbările vremii.

În urma numeroaselor studii de specialitate, frumuseţea ghioceilor a cedat locul eficienţei acestora. Este important să conştientizăm proprietăţile terapeutice ale acestor flori, atât de eficiente pentru sănătate.

Pentru a beneficia însă de toate aceste proprietăţi trebuie să precizăm că doar planta uscată ne poate fi de folos.

INFUZIA de ghiocei domoleşte boala ALZHEIMER

În scop terapeutic ghioceii se folosesc sub formă de infuzie, decoct, comprese sau sub forma unor soluţii pentru masaj. Indiferent de modul în care se administrează, ghioceii tratează mai multe afecţiuni. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt cardiopatiile, reumatismul, slăbiciuni ale muşchilor, afecţiuni dermatologice sau genitale.

Din ghiocei se extrage galantamina, care, împreună cu alte substanţe, intră în componenţa medicamentelor folosite în tratamentul maladiei Alzheimer, dar şi al altor forme de demenţă.

Cel mai eficient remediu cu ghiocei este INFUZIA, care se prepară foarte simplu: se pun la fiert 400 ml apă de izvor, iar în momentul în care apa clocoteşte se adaugă 3 linguriţe de plantă uscată. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară şi se poate adăugă 1 linguriţă de miere de tei.
Pentru eficienţa tratamentului, este necesar ca această infuzie să fie consumată timp de 3 luni, câte 1 cană de ceai călduţ dimineaţa şi seara.

Mariana BORLOVEANU

Editorialul numărului 20 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.