LOADING

Type to search

Salvia – „hrana zeilor” tămăduieşte bolile bătrâneţii

Share

Salvia officinalis este unul dintre cele mai complexe remedii detoxifiante şi un excelent echilibrant neurovegetativ. Medicii greci sunt de părere că această „iarbă sfântă” vindecă peste 100 de afecţiuni, având proprietăţi benefice tonice, hemostatice şi antibronşitice, calmante, diuretice, echilibrante ale sistemului nervos şi hormonal. Acest „leac sfânt” vine în ajutorul bătrânilor în primul rând, dar şi al tinerilor cu probleme majore – tulburări neurovegetative sau hormonale.

Nu există MÂNĂSTIRE în cămara căreia să nu existe salvie uscată.

USCAREA salviei – esenţială în păstrarea ULEIURILO RETERICE

Miraculoasa plantă de salvie era cunoscută şi apreciată încă din Evul Mediu, fiind folosită pentru vindecarea bolilor vremii, iar mai târziu pentru condimentarea diferitelor feluri de mâncare.

Acest semiarbust peren este originar din regiunea mediteraneană, dar în timp a ocupat suprafeţe tot mai mari în Grecia, Spania, Italia, Turcia şi, treptat, în Germania, Franţa, Anglia şi Dalmaţia. În România, salvia găseşte condiţii deosebite de cultură îndeosebi în judeţele din Sud şi Est ale ţării, mai ales pe terenuri pietroase şi calcaroase, expuse la soare, unde îşi menţine foarte bine coloritul frunzelor şi parfumul.

Frunzele argintii sau alb‑cenuşii, păroase, se recoltează de 3‑4 ori pe an, în decursul verii şi al toamnei, cu condiţia ca timpul să fie însorit. Se usucă în poduri şi în camere bine aerisite, în locuri umbrite, pentru a nu pierde din uleiul eteric uşor volatilizabil. Efectele sale sunt la fel de benefice şi dacă se utilizează planta uscată la umbra duzilor.

Un vechi proverb chinezesc confirmă efectele sale benefice, astfel încât se spune că: „Cine are salvie în grădină, nu lasă bătrâneţea să se apropie!” Poate tocmai pentru acest lucru ceaiul de salvie este recomandat în majoritatea afecţiunilor vârstei a treia.

Se spune că salvia este ocrotită de Fecioara Maria

Proprietăţile vindecătoare ale salviei sunt pomenite în povestirile despre Sfânta Fecioară Maria, care fugea cu Pruncul Iisus în braţe, urmărită fiind de soldaţii regelui Irod. Când Maica Domnului a cerut ajutor plantelor tămăduitoare să o ascundă, prima plantă care i‑a sărit în ajutor a fost salvia. Aceasta a adăpostit‑o sub frunzele ei şi a scăpat‑o de cei care o urmăreau. Fecioara Maria, fascinată de mireasma florilor de salvie, dar şi de faptul că frunzele miraculoasei plante au salvat‑o de furia urmăritorilor, a spus: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să‑l salvezi de la moarte, aşa cum ai făcut tu pentru mine.” De atunci salvia înfloreşte în fiecare an pentru salvarea şi ajutorarea oamenilor, fiind ocrotită de mâinile Maicii Domnului.

Mariana BORLOVEANU

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 20 al revistei în format digital la linkul de AICI.