LOADING

Type to search

Leacuri & Retete Manastiresti nr. 21/aprilie – iunie 2018

Share

EDITORIAL – LEACURI, HAPURI & PILULE!

E bătălie mare între tendințele naturiste și marile trusturi care fabrică, promovează și vând medicamente de sinteză (chimice). După cum știți, încă de la primele numere, noi ne‑am poziționat rațional, echilibrat între cele două tendințe de menținere și obținere a stării de sănătate. Nici excesul de medicamente chimice, dar nici cel de plante, în exclusivitate. Nici toată ziua‑bună ziua la farmacie sau la doctor, dar nici consultând pe internet vraci, șamani, vindecători obscuri, dar cu puteri miraculoase. Plantele au o putere mare, dar câteodată eficacitatea lor e limitată. Și asta în primul rând din lipsa unui diagnostic corect, care se poate obține numai de la un medic generalist sau specialist. Nu ne stabilim singuri diagnosticul, căci știința medicală și tehnologia au făcut pași uriași în acest domeniu. Analizele de laborator, imagistica, scanările, sondările, testele sunt acum de mare acuratețe, așadar trebuie să le luăm ca aliații noștri corecți în lupta pentru sănătate. Iar interpretarea corectă a acestor date ține de medic, și de nimeni altcineva.

Reversul medaliei este rețeaua, hățișul de oferte, de supra‑oferte, de comisioane mascate sau chiar de malpraxis – în sensul că se aplică tratamente mai scumpe sau cvasi‑inutile doar pentru a realiza încasările cerute de patronii lanțurilor de clinici private. Iar în spitalele de stat există riscul superficialității, al grabei și al rutinei – care pot împiedica stabilirea unui diagnostic real, corect.

Pe de cealaltă parte, mai știm și că „natura nu creează probleme, ci doar soluții la problemele noastre”, iar asta e important de ținut minte. Experiența bună, onestă, verificată în timp a călugărilor poate oferi acele soluții curative de care avem nevoie, dar ea excelează mai ales în zona de întreținere a stării de sănătate.

Cu alte cuvinte, în zona „suplimentelor alimentare”, dacă pot face această analogie cu ceea ce oferă farmaciile ca produse naturale/naturiste. Și asta este foarte mult, căci este mai ușor să previi boala decât să o tratezi! În plus, știm că monahii tot ceea ce fac cu frică de Dumnezeu fac, dar și cu dragoste de aproapele, pe care îl iubesc dezinteresat. Nu câștigă nimic de pe urma noastră, eventual mântuirea…

Să le ascultăm glasul și experiența, să le vedem cumințenia și curățenia, să le cunoaștem nevoința și dorința de mântuire. Dacă facem asta, ne va fi nouă bine!

Răzvan Bucuroiu

Editorialul numărului 21 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.