LOADING

Type to search

Năprasnicul sporește fertilitatea și oprește evoluția tumorală

Share

Planta de năprasnic (Geranium robertianum) este întâlnită pe meleagurile noastre în special în zonele de munte, fiind cunoscută în popor și sub denumirea de ciocul‑berzei ori ciocul‑cucoarei. Fiind considerat un stimulator natural foarte puternic, năprasnicul a fost folosit dintotdeauna de cei care nu reușeau să aducă pe lume copii, dar și în afecțiuni precum fibrom uterin, chisturi ovariene, hemoragii, anemie, astenie, stări de epuizare fizică sau psihică.

Vin tonic antidepresiv de năprasnic

Pe lângă infuzia și maceratul de năprasnic, în tratamentele naturiste se folosește adesea și pulberea sau tinctura, care este antispastică și calmantă. Un leac mai puțin cunoscut este acela cu vin de năprasnic, un vin foarte tonic cu efect antidepresiv. Pentru obținerea acestuia se pune la macerat 1 pumn de plantă uscată (sau 2 mâini de plantă proaspătă) în 1 litru de vin roșu de țară. Se lasă la macerat 2 săptămâni, agitându‑se sticla în fiecare zi. După aceea se strecoară (ideal ar fi să fie filtrat) și se păstrează la rece, în sticluțe mai mici de culoare închisă. Se administrează dimineața și seara, câte 30 ml, înainte de masă. O cură durează 10 zile, fiind antispastic, antidepresiv, digestiv, având în același timp un efect tonic și afrodiziac.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea articolului în numărul 21 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.