LOADING

Type to search

Puterea detoxifiantă a Curcumei

Share

În general, iarna organismul este supus unui regim de viaţă oarecum deosebit, în sensul că acumulăm toxine în exces şi facem mai puţină mişcare. Odată cu sosirea primăverii, când totul se trezeşte la viaţă, organismul acela obosit trebuie curăţat şi detoxificat, astfel încât să se optimizeze digestia şi să trecem cu bine peste asteniile specifice acestui anotimp. Dar nu tot ceea ce este verde poate avea efect terapeutic.
De la MONAHUL VENIAMIN am învăţat că cele mai eficiente remedii pentru detoxificare sunt acelea cu tulpini tinere de urzică, frunze verzi de leurdă, frunze de ştevie şi fire verzi de zarzavat (pătrunjel sau ţelină, frunze de ceapă verde sau usturoi).

Curcuma – CONDIMENT sau MEDICAMENT naturist?

Turmericul este o plantă perenă originară din Asia, cu rizom ovat‑cilindric, voluminos, de culoare portocalie intensă la interior. Rizomii de turmeric conţin carbohidraţi, curcuminoide, polipeptide, proteine, ulei esenţial şi ulei gras, cărora li se atribuie în prezent proprietăţi digestive, coleretic‑colagoge, antiinflamatoare cu potenţial benefic în cazul artritelor, hepatoprotectoare, antibiotice, antiaterosclerotice, antidiabetice, antistres și de vindecare a rănilor.
Pulberea obținută din această plantă este foarte eficientă în reglarea valorilor colesterolului și trigliceridelor. Rădăcina de turmeric din care se obține această pulbere tămăduitoare conţine uleiuri volatile, monoterpene, un colorant de culoare galbenă numit curcumină, săruri minerale, sescviterpene, peptide solubile în apă (turmeriu peptidă) şi polizaharide.
Cea mai importantă substanţă din turmeric este curcumina, care acționează în prevenirea și tratarea multora dintre bolile organismului. Proprietăţile sale antiinflamatoare fac din turmeric un adevărat vraci al tuturor timpurilor.

Turmericul este ANTIARTRITIC și ANTIINFLAMATOR

Planta de turmeric este cunoscută pentru proprietăţile sale antiartritice, motiv pentru care este folosită în tratamentele  antireumatice, acționând atât în tratarea oaselor, cât și a articulațiilor. Tratamentele antireumatice, mai ales cele naturiste, sunt tratamente de durată, astfel încât și atunci când vorbim despre curcuma trebuie făcută precizarea că efectele terapeutice ale acesteia sunt relevante doar în urma unor tratamente de durată.
Curcumina acţionează ca un puternic antiinflamator, iar atunci când aceasta ajunge în concentraţii optime în ţesuturi combate orice tip de inflamaţie. Vorbind despre afecțiunile inflamatorii, putem include aici chiar și afecțiunile acute precum boala inflamatorie intestinală, pancreatita, artrita şi uveita cronică. Când vorbim despre bolile inflamatorii, mai ales despre cele cronice, trebuie să avem în vedere că acestea pot fi adesea cauze ale morții. Altfel spus, afecțiunile inflamatorii sunt adevărați ucigași tăcuți. Inflamaţia cronică a creierului încetineşte producţia de energie în celulele acestuia, provocând nenumărate boli mai mult sau mai puțin grave: astenia, anxietatea, depresia, nebulozitatea în gândire şi exprimare, tulburări de memorie sau chiar pierderea acesteia.
În urma studiilor de specialitate s‑a constatat că administrarea preparatelor din curcumină îmbunătăţeşte fluxul sangvin cerebral la fel de eficient precum exerciţiile fizice. Călugării din vechime aveau o memorie foarte bună chiar și la vârste foarte înaintate, și asta pentru că în alimentația lor curcuma era nelipsită.

Precauţii şi contraindicaţii

În pofida calităților terapeutice ale acestei plante, dacă este folosită în cantităţi mari, rădăcina de turmeric poate produce iritaţie gastrică. Din acest motiv, persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să folosească cu precauţie (şi sub supravegherea medicului sau a fitoterapeutului) astfel de preparate fitoterapeutice sau pur și simplu să se documenteze temeinic înainte de a folosi acest aliment delicios. În zonele în care turmericul se foloseşte în mod tradiţional la condimentarea alimentelor, incidenţa ulcerului gastric este mult mai frecventă decât în restul țării.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea articolului în numărul 21 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.