LOADING

Type to search

Leacuri & Retete Manastiresti nr. 22/iunie – august 2018

Share

EDITORIAL  –  HOMEOPATIA ÎN DEZBATERE

Conduceam pe o autostradă în Franța și ascultam un post de radio numai cu muzică clasică și interviuri. Plăcut, ce să zic! La un moment dat, intervievat era un doctor, o somitate – din câte am înțeles. Din păcate nu i‑am reținut numele, însă vorbea foarte convingător despre medicină, despre nevoia de informare a oamenilor în privința sănătății.

Deodată, tonul lui și întreaga abordare s‑a schimbat brusc atunci când moderatorul l‑a întrebat ceva despre… homeopatie. Atunci omul a luat, pur și simplu, foc! S‑a lansat într‑o critică virulentă la adresa homeopatiei, a practicilor naturiste în general, sprijinindu‑și argumentația pe bazele neștiințifice ale acestor practici medicale. Și pe faptul că nu se pot măsura efectele acestor remedii asupra sănătății oamenilor.

Inițial m‑a mirat abordarea tranșantă a acelui personaj, apoi m‑a iritat de‑a dreptul! Era numai dispreț și ranchiună față de beneficiile acestor remedii lăsate în natură de Creatorul a toate… Era o laudă necondiționată a tratamentelor prin medicație chimică, fără nici o posibilitate de a gândi, de a imagina o alternativă, măcar pe ici, pe colo. În plus – spunea el –, asigurările nu pot deconta astfel de practici, neomologate în sistemul lor de lucru. A, asta era, am înțeles acum. Totul pleacă de la bani, bani și iarăși bani. Și acesta este adevărul, companiile de medicamente și întreg mecanismul de sănătate (publică sau privată) este racordat la sistemele de asigurări, or alternativa naturistă scapă acestui păienjeniș de interese financiare. E simplu, deci!

Soluțiile simple, atunci când produc efecte, nu convin celor care trebuie să pună biruri și pe respirația omului, darămite pe sănătatea lui. Boala este o sursă fabuloasă de bani, iar tratamentele naturiste – atunci când produc rezultate – scapă, lunecă printre degetele acestui sistem.

Desigur, așa acum am mai scris și în alte dăți, nici remediile naturiste nu sunt infailibile, însă în anumite faze ale bolii sau ale procesului de întreținere a sănătății ele chiar produc efecte. Miraculoase – cel puțin pentru unii care sunt neîncrezători că Dumnezeu, deși nu stă El la originea bolii, a lăsat cheia sipetului tămăduitor la îndemâna oamenilor. Și că totul pare așa de ușor…

Răzvan Bucuroiu