LOADING

Type to search

Detoxificarea cu cireșe proaspete

Share
PĂRINTELE ONUFRIE DE LA MÂNĂSTIREA PETROȘNIȚA

Cireşul (Cerasus vulgaris) este unul dintre pomii cu fructe adorate de copii. Spre deosebire de alte fructe, cireșele sunt sărace în principii nutritive, motiv pentru care acestea pot fi consumate și de persoanele care suferă de diabet. Atât efectul detoxifiant, cât și cel antioxidant recomandă aceste fructe celor aflați în suferință și în egală măsură celor sănătoși. PĂRINTELE ONUFRIE DE LA MÂNĂSTIREA PETROȘNIȚA, care o vreme a trăit și în Sfântul Munte, pune mare preț atât pe hrana, cât și pe tratamentele naturiste, mai ales dacă acestea sunt întregite cu rugăciune.

Un DELICIU transformat într‑un LEAC

Efectele terapeutice ale cireșelor sunt foarte importante, dar trebuie să avem în vedere faptul că acestea diferă de la un soi la altul, dar și de la o culoare la alta. Atât cireșele roșii, cât și cele negre au efecte antioxidante extrem de puternice, motiv pentru care sunt folosite cu succes în tratarea bolilor degenerative și în afecțiunile cardiace și vasculare. Cireșele galbene sau mai deschise la culoare au un efect diuretic foarte puternic, fiind un bun stimulator digestiv, ajutând și la eliminarea toxinelor din organism.

Pe meleagurile noastre există trei varietăți de cireș, din care derivă 25 de soiuri cultivate. Pe lângă acestea, cresc și soiuri de cireș sălbatic, prin pădurile deluroase, grohotișuri, coaste cu soluri ușoare, nisipoase sau cernoziomuri.

Cireșii sunt arbori frumoși atât în timpul înfloririi, cât și la vremea culegerii cireșelor roșii, vineții, negre sau galbene. Rădăcinile puternic ramificate susțin trunchiuri drepte, acoperite cu o scoarță netedă, de culoare brun‑cenușie.

Pe lângă plăcerea de a consuma fructele extrem de gustoase, cireșele au nebănuite proprietăți terapeutice, de la aceste fructe folosindu‑se și codițele (proaspete sau uscate), din care se prepară infuzii benefice în bolile de rinichi.

Cireșele au o valoare energetică redusă, cuprinsă între 43‑89 kcal/100 g fructe proaspete, în medie 57 kcal/100 g. Valoarea nutritivă a acestora este însă deosebit de importantă: 6‑15% zaharuri (mai ales levuloză, asimilabilă de către diabetici), acizi organici (acid salicilic), proteine, pectine, caroten, saponine, flavonoizi, vitamine (C, A, B1, B2, E, PP) şi minerale precum potasiu (220 mg%), calciu, fosfor, magneziu, zinc, cupru, mangan. O mare importanță are și acidul elagic, care anihilează efectele unor substanţe cancerigene naturale sau sintetice.

Cireșele AMARE – antiinflamatoare și calmante

Se știe că cireșele amare sunt un deliciu atunci când sunt consumate sub formă de dulceață, dar sunt și eficiente pentru sănătatea organismului atunci când le mâncăm proaspăt culese.

Datorită nivelului foarte ridicat de antioxidanți, cireșele amare sunt terapeutice și energizante. Fie că le consumăm proaspete, sub formă de sirop sau de dulceață, acestea acționează benefic în tratarea afecțiunilor antiinflamatorii, neuro‑degenerative, cardiace, vasculare sau renale. Cireșele amare sunt singura sursă naturală de melatonină (un hormon care contribuie la reglarea somnului, fiind în același timp și un antioxidant puternic), cu proprietăți imunomodelatoare.

O altă virtute terapeutică a cireșelor amare este aceea că datorită conținutului foarte mare de potasiu contribuie la scăderea valorilor colesterolului și trigliceridelor. De asemenea, datorită nutrienților vegetali (numiți și antocianine) cireșele amare contribuie la reducerea durerii și a procesului inflamator. Acționează asemenea unui depurativ puternic, detoxifiant și energizant fizic și psihic, având efecte benefice și în ateroscleroză și afecțiuni de natură digestivă.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea articolului în numărul 22 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.