LOADING

Type to search

Puterea terapeutică a ceaiurilor de vară

Share
maica anastasia de la Mânăstirea Năsturelu

Odată cu vara cea mult așteptată, în organism au loc fel de fel de transformări, care necesită o preocupare mai mare pentru păstrarea sănătății. Zilele devin mai calde, iar organismul are nevoie de o hidratare suplimentară, pentru o bună adaptare la temperaturile crescute. Ceaiurile – calde sau reci – au proprietatea de a hidrata organismul, având un pronunțat efect răcoritor şi revigorant, dar și terapeutic.

Pentru a ne bucura de efectele benefice ale acestor licori plăcute și tămăduitoare ne‑am sfătuit cu măicuțe care știu toate tainele plantelor și de la care am aflat lucruri prețioase. Astfel, MAICA NECTARIA de la Mânăstirea Petroșnița, MAICA HERUVIMA de la Mânăstirea Polovragi, MAICA ATANASIA de la Mânăstirea Năsturelu și MAICA CIPRIANA de la Mânăstirea Costinești ne‑au destăinuit taine ale ceaiurilor care ne pot îmbunătăți sănătatea pe timpul verii.

Ceaiurile recomandate de monahi

Întrucât leacurile naturiste au devenit adevărate „medicamente” pentru mulţi dintre noi, este bine să cunoaștem și plantele ce contribuie la menținerea sănătății, precum și ceaiurile care aduc cele mai multe beneficii organismului, mai ales pe timpul verii: ceai de mentă • ceai de gălbenele • ceai de urzică • ceai de cătină • ceai de isop • ceai de păducel • ceai de salcâm • ceai de afine • ceai de păpădie • ceai de ciuboțica‑cucului • ceai de zmeură.

Infuzia de CICOARE stimulează funcțiile digestive și renale

Florile albastre de cicoare au efecte benefice în afecțiuni de natură digestivă și renală. Planta conţine acid cichoric şi o substanţă din grupa zaharurilor numită inulină.

INFUZIE. Se fierb în clocot 200 ml apă de izvor sau plată, după care se stinge focul şi se adaugă 2 linguriţe de plantă (amestec de frunze şi flori), care se lasă la infuzat timp de 10 minute. După aceea se strecoară şi se mai ţine deoparte să se răcorească puțin până când devine călduţ.

De reținut! Ceaiul se bea cu înghiţituri rare, de preferinţă înainte cu aproximativ 1 oră de mesele de dimineaţă şi seară, pe o perioadă de timp nedeterminată. Infuzia de cicoare calmează durerile de stomac, curățând și depunerile întărite de la nivelul colonului. Este un antispastic intestinal, expectorant şi antiseptic al căilor respiratorii, hipoglicemiant şi antidiabetic. Stimulează atât funcţiile hepatice, cât şi cele digestive şi renale.

Infuzia de ZMEURĂ ameliorează afecțiunile ginecologice

Fiind vremea vacanțelor, dacă sunteți amatori de drumeții este imposibil să nu găsiți într‑un luminiș câteva tufe de zmeură. E bine de știut că nu numai fructele ne sunt de folos, ci și frunzele. Dacă vom rupe cu atenție vârfurile tufelor de zmeur, având grijă ca acestea să aibă și lăstari și frunze și fructe, le vom putea folosi pentru un ceai tămăduitor. După uscarea completă a acestora, se toacă buchețelele cu totul, astfel încât să rămână și lăstari și frunze și fructe.

INFUZIE. Se pun 2 lingurițe din acest amestec în 250 ml de apă clocotită și se fierb la foc mic timp de 2 minute. Se acoperă și se mai lasă la infuzat alte 15 minute. După aceea se strecoară și se bea călduț. Opțional se poate pune 1 linguriță de miere. Pentru tratarea afecțiunilor ginecologice, pentru înlăturarea stărilor de vomă la femeile însărcinate și pentru reglarea ciclului menstrual se recomandă o cură cu 3 căni pe zi, timp de 20 de zile.

De reținut! Acest remediu este foarte vechi, fiind de mare ajutor în afecțiunile menționate și nu numai.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea articolului în numărul 22 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.