LOADING

Type to search

Siropuri, lichioruri, deserturi…

Share
Părintele Efrem

M‑am gândit ca în acest număr al Revistei Leacuri & Rețete Mânăstirești să vă ofer câteva dintre băuturicile mânăstirești, licori obținute din ingrediente naturale.

În mod special m‑am legat de băuturica numită bragă, o băutură răcoritoare pe care o savuram în anii copilăriei. „Băutura sultanului”, cum mai este numită în Dobrogea, aceasta este un adevărat izvor de sănătate.

A fost inventată de turcii nomazi din Asia Centrală. Prin secolul al X‑lea a ajuns în Anatolia, iar prin expansiunea Imperiului Otoman a devenit populară peste tot în Balcani ca o băutură revigorantă și revitalizantă pe timp de caniculă. Odată cu ocuparea Dobrogei de către turci, braga a fost adusă ca o „rețetă de aur” și a devenit rapid una dintre cele mai vândute băuturi răcoritoare, mai ales în perioada interbelică.

Braga este tulbure, mucilaginoasă, cu substanțe coloidale în suspensie, datorită conținutului mare de substanțe hrănitoare. Uneori are și cantități foarte mici de alcool și este acidulată datorită fermentației.

Nutriționiștii recomandă această băutură tuturor astenicilor și persoanelor aflate în convalescență. De asemenea, specialiștii spun că are efecte benefice și ajută la refacere în perioadele de oboseală intelectuală. În zilele caniculare, prin transpirația abundentă pierdem multe vitamine și minerale (calciu, magneziu, cupru, fier, zinc etc.). Braga este o sursă excelentă de vitamine: A, B1, B2, B3, B6, B12 și E, dar și de calciu, fosfor, fier și zinc. Așadar prin consumul a două pahare de bragă putem „pune la loc” ceea ce am pierdut prin transpirație.

Tot pentru cititorii și iubitorii acestei reviste am mai așezat pe hârtie câteva lichioruri și siropuri naturale, așa cum le‑am preluat și eu de la diferite gospodine. Sper din adâncul sufletului ca toate acestea să fie de folos tuturor celor dornici de preparate cât mai puțin prelucrate industrial.

Cum facem braga?

Pentru 6 porții avem nevoie de:
‑ 1 cană bulgur;
‑ 2 linguri zahăr;
‑ ½ lingură esență de vanilie;
‑ 7 g drojdie uscată;
‑ ¾ cană zahăr (avem două cantități diferite de zahăr pentru că se adaugă în etape diferite);
‑ puțină scorțișoară măcinată.
Cum facem bragă? Bulgurul se spală în câteva ape, apoi trebuie lăsat peste noapte la înmuiat într‑o oală mai mare. Dimineața se completează cu apă și se fierbe la foc mic până ce se înmoaie. Va fierbe în aproximativ 3 ore – puteți adăuga suplimentar apă dacă este nevoie, câte puțin, din când în când. Se scoate și se scurge foarte bine de apă (asemănător spaghetelor, într‑o sită specială). Într‑un castron se amestecă drojdia (dizolvată în ¼ cană cu apă călduță) și cele 2 linguri de zahăr. Se lasă 10 minute. Se toarnă peste bulgur și se amestecă bine. Se acoperă vasul cu un șervet din material textil. Se lasă la fermentat cam 2 zile, timp în care se mai amestecă din când în când. După acest răstimp se adaugă esența de vanilie și restul de zahăr. În timp ce amestecați, adăugați apă până ce capătă consistența dorită. Se ține la frigider o noapte înainte de a fi servită. După ce turnați în pahare, presărați puțină scorțișoară.

Părintele Efrem

Puteți citi continuarea articolului și rețetele în numărul 22 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.