LOADING

Type to search

Afinul, vaccinium myrtillus, este regele antioxidanților naturali

Share
Afin vaccinium myrtillus

Afinul (Vaccinium myrtillus) este cunoscut de peste 1.000 de ani, fructele negre și mici fiind foarte apreciate. Majoritatea fructelor de pădure au proprietăți vindecătoare, dar afinele au un indice terapeutic de excepţie, ajutând la purificarea organelor vitale ale organismului, dar şi la ţinerea în frâu a afecţiunilor hepatice, coronariene, cerebrale şi oftalmice. Antocianii din componența afinelor ajută la creșterea rezistenței pereților vaselor de sânge și cresc fluxul sanguin.

INFUZIA de afin normalizează nivelul GLICEMIEI

Afinul este un subarbust stufos, cu tulpini care se târăsc pe pământ, având frunze mici, iar fructul este o bacă cu gust plăcut dulce‑acrișor. Acesta creşte în regiunile de munte, în luminișuri, mai ales în golurile alpine. Frunzele de afin sunt verzi şi uşor dinţate, iar fructele sunt rotunde, zemoase, de culoare neagră‑albăstruie, cu aspect brumăriu.

Afinul, avand denumirea latineasca vaccinium myrtillus, înfloreşte în lunile mai‑iunie, iar de la această plantă se recoltează doar frunzele şi fructele. Frunzele se pot culege tot timpul verii, până toamna târziu, rupându‑se doar ramurile fără flori. Afinele se pot culege cu mâna sau cu ajutorul unui pieptene special, dar numai atunci când sunt bine coapte, de obicei la sfârşitul lunii iulie şi toată luna august. După recoltare se înlătură resturile de frunze sau ramuri rămase în pieptene. Frunzele şi fructele de afin au proprietăţi astringente datorită taninului, pe lângă acesta având şi un conţinut sporit de vitamine (A, B1, B2, C, E, F, PP) şi antioxidanţi precum flavonoizi (care protejează organismul împotriva infecţiilor) şi antocianină (ce îmbunătăţeşte acuitatea vizuală).

PREPARARE ȘI ADMINISTRARE A AFINELOR

Fie că afinele sunt crude, fie că sunt uscate, cantităţile pentru 1 cană cu ceai sunt: 1 linguriţă de frunze şi 20 de afine, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită şi se lasă 10 minute la infuzat. Lichidul rezultat se strecoară şi se bea călduţ, doar 2 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de micul dejun şi de cină. O cură cu infuzie de afin poate dura 30 de zile şi se repetă din 3 în 3 luni.

Mariana BORLOVEANU

Puteți citi continuarea articolului și rețetele în numărul 23 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.