LOADING

Type to search

Bucate pregătite cu ascultare şi rugăciune. Rețeta lichiorului de caun (pepene galben)

Share
Lichior de caun pepene galben

De fiece dată încerc să împărtășesc cititorilor Revistei Leacuri & Rețete Mânăstirești rețete cât se poate de simple, așa încât să poată fi accesibile fiecărei gospodine. Sigur, nici o rețetă nu este nouă, mai ales că eu sunt un mic bucătar tânăr, la început de drum. Încerc să culeg rețete din zona de unde provin, zonă pe unde creștinismul și‑a făcut apariția cu aproape 2.000 de ani în urmă. 

În fiecare număr al revistei am așternut pe hârtie rețete de sezon, trecute prin cratițele Derventului. Bucuria este imensă atunci când primesc pe pagina mea de Facebook nenumărate imagini cu cele gătite de frățiile voastre. Am programul destul de aglomerat și de aceea vă rog din suflet să nu vă supărați dacă nu reușesc să răspund tuturor. Citesc toate mesajele, suspin, încerc să trăiesc cu voi emoțiile și chiar ispitele prin care treceți. Vă pomenesc în simplele mele rugăciuni.

Am intrat în Postul Adormirii Maicii Domnului cu pași destul de repezi. Să încercăm să ne iertăm, să ne răbdăm, și dacă nu reușim să ne iubim unii pe alții – măcar să nu ne urâm! În câteva zile, după 15 august, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi ajunge la Ierusalim pentru a lua parte și eu la frumoasele procesiuni cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului. Voi profita de această ocazie și vă voi aduce câteva rețete din bucătăria aghiotafiților și vă voi purta în rugăciunile mele la Locurile Sfinte! 

Maica Domnului să ne ocrotească pe toți, iar dacă v‑am necăjit cu câte ceva, vă rog să mă iertați! Post cu folos duhovnicesc!


Părintele Efrem

Rețeta lichiorului de caun (pepene galben)

Ingrediente:
1 kg pulpă de caun;
‑ 500 ml alcool alimentar 96%;
‑ 500 g zahăr;
‑ 500 g smântână pentru frișcă
(40% grăsime) sau lapte;
‑ puțină vanilie (opțional).
Prepararea lichiorului de caun (pepene galben). Scoatem miezul de caun și îl tăiem cubulețe, apoi îl băgăm în blender să se facă pastă. Punem pasta într‑un borcan, vas din ceramică sau de porțelan, adăugăm alcoolul și vanilia, închidem cu capac ermetic și lăsăm în cămară 1 săptămână. În fiecare zi amestecăm sau agităm borcanul. După 1 săptămână, punem într‑o crăticioară laptele (sau smântâna pentru frișcă) și zahărul și lăsăm pe foc până când dau în clocot. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să dea în clocot și să se topească zahărul. Oprim focul, apoi lăsăm la răcit. Strecurăm piureul de caun și alcool; alcoolul aromat obținut îl amestecăm cu laptele și zahărul. Punem lichiorul de caun în sticle (nu de plastic), punem dopuri care nu permit lichidului să curgă și le păstrăm în frigider.

Puteți citi continuarea articolului și rețetele în numărul 23 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.