LOADING

Type to search

Crăițele opresc evoluția glaucomului

Share
craite tratament glaucom durerei oase

Crăițele sunt foarte apreciate pentru conținutul de carotenoide. Extractul obținut din aceste flori are importante proprietăţi antioxidante, iar crăițele portocalii sunt considerate cea mai importantă sursă de luteină. Tratamentele pe bază de crăițe sunt foarte eficiente în afecțiunile oftalmologice, sporind capacitatea de adaptare a ochiului la variațiile intensității luminoase și încetinind evoluția degenerescenței maculare și a glaucomului. Beneficii se obțin și în urma administrării infuziilor de crăițe, care calmează durerile de oase și relaxează mușchii.

CEAI de crăițe pentru ameliorarea GLAUCOMULUI și a DURERILOR MUSCULARE

Crăițele, aceste plante erbacee ornamentale, sunt răspândite la noi pe tot cuprinsul țării. Numele sub care sunt cunoscute sunt dintre cele mai diverse: izdoave, ocheșele, tigăncuși, belfe, budiene galbene, ferfenițe, popchi, tamfeni, vâzdoage, svâzdoage, bozdoage, boate, botoane, buruiană domnească, butucași.

Pentru ca florile să fie bogate și viu colorate, acestea au nevoie de multălumină, iar perioada de înflorire este foarte mare, din luna mai până la sfârșitul lui octombrie.

Aceste flori frumos colorate au o compoziție pe cât de variată, pe atât de benefică: flavone (cvercetagetină), uleiuri volatile (tagetonă, linalol, limonen, ocimen), carotenoizi, alfa şi betacaroten, luteină, helenină, patuletină. Datorită acestor componente, crăițele sunt folosite adesea în tratarea problemelor de vedere.

De asemenea, ceaiurile de crăițe reglează tensiunea intraoculară, circulația sanguină a retinei și combat oboseala generată de folosirea îndelungată a calculatorului.

Prepararea si administrarea ceaiului de crăițe

Ceaiul de crăițe se obține astfel: se pune la fiert 1 litru de apă, iar în momentul în care apa dă în clocot, se adaugă 8 crăițe de mărime medie și se lasă pe foc timp de 1 minut, după care se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară într‑un vas de sticlă. Întreaga cantitate se consumă pe parcursul unei zile. Tratamentul trebuie urmat timp de 20 de zile, cu 1 săptămână pauză, apoi alte 20 de zile. După aceea se va bea timp de 1 an de zile în terapia glaucomului și ocazional în durerile musculare.

Mariana BORLOVEANU

Puteți citi continuarea articolului și rețetele în numărul 23 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.