LOADING

Type to search

Iedera este calmantă și antispastică

Share
frunze de iedera

Iedera (Hedera helix) este o plantă ornamentală veșnic verde, cunoscută de mii de ani ca leac pentru plămâni, bronșită, astm, tuse, infecții dermatologice, ateroscleroză, otită, dismenoree și alte câteva zeci de boli. Cel mai ușor se asimilează extractul uscat din frunze de iederă, care este folosit în numeroase tratamente naturiste. Frunzele de iederă conțin o bogăție de principii active: saponozide, flavonozide, acizi polifenolici, betacaroten, săruri minerale, zaharuri, iod, mici cantități de uleiuri eterice, alfa‑tocoferoli, ceea ce generează acțiuni vindecătoare deosebite.

INFUZIA de iederă – calmant pentru tuse și spasme intestinale

Puterea vindecătoare a iederei este cunoscută de mii de ani, încă de pe vremea dacilor. De atunci au crescut râuri de iederă pe întreg pământul. Iedera este fascinantă indiferent de locul în care crește. Ea este veșnic agățătoare, preferând locurile cu multă umbră și umezeală, fiind întotdeauna orientată către înălțimi, către cer. Cu frunzele ei lucioase şi veşnic verzi, aceasta se întinde pe stânci, pe ziduri, dar cel mai frumos peisaj este acela în care o vezi înfășurată pe trunchiurile copacilor, asemenea unei ghirlande vii.

În anotimpurile reci, în perioada virozelor și a tusei puternice, călugării se tratează cu infuzie de iederă.

PREPARARE ȘI ADMINISTRARE. Se prepară din 2 lingurițe de frunze şi ramuri tinere bine uscate şi mărunţite, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 5 minute, după care se strecoară și se bea cald bine (nu fierbinte). Dacă este vorba de tuse, infuzia se consumă la nevoie, dar dacă se tratează spasme gastrice sau alte afecțiuni ale tubului digestiv, atunci se vor bea 3 căni pe zi, timp de 1 săptămână.

TINCTURĂ și VIN de iederă împotriva durerilor sinusale și reumatice

Efectul antiinflamator şi analgezic al principiilor active conținute de frunzele de iederă contribuie la calmarea durerilor din piept generate de tuse, dar și la înlăturarea migrenelor și a durerilor de la nivelul sinusurilor. În aceste afecțiuni se folosește tinctura de iederă, pe care călugării o prepară după metode proprii.

PREPARARE. Pentru obținerea acestei tincturi se folosește 1 lingură cu vârf cu iederă mărunțită și 100 ml alcool 60%. Se toarnă alcoolul peste planta mărunțită și se lasă la macerat 14 zile, timp în care se agită energic în fiecare zi. După aceea se filtrează, iar ceea ce se obține se depozitează într‑un alt vas de sticlă închis ermetic, care de această dată se pune la decantat în frigider timp de 1 săptămână. După aceea se filtrează din nou, păstrându‑se în sticluțe mici de culoare închisă.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea articolului și rețetele în numărul 24 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.