LOADING

Type to search

Pedicuța ne ajută să scăpăm de patimi

Share
Pedicuța Lycopodium clavatum

Pedicuța (Lycopodium clavatum) este o plantă asemănătoare unui mușchi veșnic verde, care creşte prin pădurile de fag şi brad. Această plantă, care poate fi întâlnită din ce în ce mai rar, este ocrotită de lege și prețuită pentru proprietățile sale antitumorale, antireumatice, diuretice și purgative. Tratamentele cu pedicuţă sunt indicate în afecțiuni precum litiaza renală și vezicală, hepatită, ciroză și în combaterea dependenţei de medicamente, alcool și nicotină.

Pedicuței îi trebuie mult timp pentru a ajunge la maturitate. De aceea se recoltează cu mare grijă să nu se smulgă cu rădăcină şi să nu se rupă vrejurile târâtoare, care se refac abia în 30‑40 de ani.

INFUZIE împotriva dependenței de alcool și tutun

Planta de pedicuță este foarte interesantă, cu un aspect plăcut, având tulpini târâtoare, ramificate pe alocuri și ancorate direct în pământ. Din aceste tulpini cresc ramuri fertile de 8‑10 cm, care sunt moi la atingere și care se termină printr‑o ramificație de două spice. Frunzele sunt la fel de fine, necăzătoare, fiind dispuse de jur împrejurul tulpinii pe mai multe rânduri, iar vârfurile sunt acoperite cu niște perișori lungi, alburii.

Plantă iubitoare de umezeală, pedicuța crește mai ales în zonele de munte, neputând supraviețui sub acțiunea directă a razelor solare. Aceasta este cunoscută sub mai multe denumiri: bradișor, brancă, brâul‑vântului, bunceag, chedicuță, barba‑ursului, brânca‑vântului, cornățel, iarba‑ursului, talpa‑lupului, laba‑ursului, mușchi de pământ.

Persoanele dependente de medicamente în exces, alcool sau nicotină pot scăpa de aceste probleme consumând în fiecare dimineață 1 cană cu infuzie de pedicuță.

PREPARARE ȘI ADMINISTRARE.
Pentru obținerea acesteia se pune într‑un ibric 1 linguriță cu vârf de pedicuță, peste care se toarnă 250 ml apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat 5 minute. După aceea se strecoară și se bea cu înghițituri mici, pe parcursul unei ore, înaintea micului dejun.

TINCTURĂ cu pedicuță cu efecte tonice pentru ficat și pancreas

Acțiunea tratamentului naturist cu pedicuță este benefică în afecțiuni precum litiază renală, hepatite, colici renale, formațiuni tumorale ale ficatului, reumatism, artrită, lombosciatică, cârcei, crampe musculare, paralizii faciale, alopecie sau escare.

Planta de pedicuţă conţine substanţe care au o acțiune tămăduitoare deosebită, printre acestea fiind clamatina, licopodina, clavatoxina, nicotina, substanţe flavonice, minerale, iar sporii conţin și acizi graşi şi fitosterine. Este foarte important să cunoaștem faptul că dintre produsele naturiste administrate pe cale orală soluţiile hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism și asta pentru că efectul se instalează imediat.

Tinctura de pedicuță contribuie la buna funcționare a pancreasului, avândefecte tonice asupra ficatului.

ADMINISTRARE pedicuță. Având în vedere toxicitatea plantei, este bine ca această tinctură să fie procurată din farmaciile sau magazinele naturiste. Administrarea tincturii se face de 3 ori pe zi, combinând 1 linguriță de tinctură cu 100 ml de apă. Durata tratamentului este de 15‑20 de zile, putând fi prelungit până la 30 de zile în cazul detoxificărilor sau al cirozei.

Pedicuța nu se fierbe niciodată!
Folosită atât în uz intern, cât și extern, pedicuța și‑a dovedit de multe ori eficiența. Sunt situații însă în care administrarea acesteia se face cu prudență, cum ar fi tratarea enterocolitei sau a colitei de fermentaţie, în care pot să apară iritații sau spasme intestinale. Dar cea mai importantă precauție este aceea de a nu fierbe niciodată pedicuța deoarece planta are un important conținut de radiu, ceea ce ar genera efecte nedorite. Prin urmare, planta de pedicuță se folosește doar opărită, nu fiartă.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea articolului și rețetele în numărul 24 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.