LOADING

Type to search

Pojarnița calmează stările depresive și afecțiunile nervoase

Share
Pojarnița Hypericum perforatum sunatoare

Pojarnița (Hypericum perforatum) este o plantă cu o încântătoare inflorescență galbenă răspândită pe întreg pământul. La noi o putem întâlni începând din zonele de câmpie până în munți, de la marginea drumurilor până în fânețe și poienițe. Proprietățile terapeutice ale sunătoarei au făcut ca aceasta să fie folosită din cele mai vechi timpuri. Sub formă de infuzie, tinctură, pulbere sau ulei, sunătoarea este eficientă în tratarea a numeroase afecțiuni: distonie neurovegetativă, stări depresive, atacuri de panică, edeme, ascită, ulcer gastro‑duodenal, hepatită, gastrită hiperacidă, enterocolită, dischinezie biliară, insomnie, tulburări de menopauză.

PULBEREA de pojarniță este benefică în tulburările digestive

Pojarnița crește necultivată, în medii dintre cele mai diferite, dar cunoscătorii în tratamente naturiste o preferă pe cea din zonele submontane nepoluate. Atunci când este culeasă direct din natură, aceasta nu poate fi confundată cu nici una din plantele cu inflorescențe galbene și asta datorită punctelor roșii‑ruginii ale florii. Pojarnița are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, dezinfectantă, astringentă și cicatrizantă, iar datorită substanțelor amare pe care le conține este un bun stimulent al digestiei. Una dintre formele eficiente de tratament în care aceasta acționează foarte repede este pulberea.

PREPARARE ȘI ADMINISTRARE pojarniță.
Pentru obținerea acesteia este nevoie de un mănunchi de pojarniță bine uscată. Aceasta se mărunțește atât cât este posibil cu mâna, după care atât florile, cât și tulpinile se macină cu ajutorul unei râșnițe până când se obține o pulbere fină. Pentru a avea siguranța că nu mai rămân resturi lemnoase este ideal ca pulberea obținută să se cearnă cu ajutorul unei site prin care strecurăm de obicei ceaiul și astfel tot surplusul va fi înlăturat. Pulberea obținută se depozitează într‑un borcan de culoare închisă și se păstrează într‑un loc răcoros. Se administrează 1 linguriță rasă de 3 ori pe zi, înainte de mese. Pentru a se administra mai ușor, aceasta poate fi dizolvată în orice lichid sau amestecată cu miere.

Tratamentul cu pulbere de pojarniță dă rezultate foarte bune în afecțiuni ale stomacului și ficatului, dar și în ascită și enterocolită.

Infuzie calmantă și sedativă de pojarniță

Un mod foarte practic de a beneficia imediat de efectele benefice ale pojarniței este prepararea unei infuzii care se bea călduță.

Aceasta se prepară foarte repede, punând într‑o cană 2 lingurițe de plantă mărunțită peste care se toarnă 250 ml apă clocotită și apoi se infuzează 5 minute. Aceasta este eficientă în afecțiuni ale stomacului sau disfuncții biliare, dar este și un adevărat antidot al bolilor de natură nervoasă. O cană de infuzie de pojarniță băută în fiecare zi ajută la reducerea valorilor tensiunii arteriale, având acțiune calmantă și sedativă.

Mariana Borloveanu

Puteți citi continuarea articolului și rețetele în numărul 24 al revistei Leacuri & Rețete mănăstirești, număr pe care îl puteți achiziționa în format digital la linkul de AICI.