LOADING

Type to search

Alunele stabilizează glicemia și elimină paraziții intestinali

Share

Alunul (Corylus avellana) este un arbust ale cărui fructe sunt o adevărată comoară nutritivă, având în vedere valoarea energetică deosebit de mare și conținutul bogat în vitamine și prețioase săruri minerale. Deşi alunele au proprietăţi terapeutice cunoscute din cele mai vechi timpuri, în prezent puţini oameni cunosc calităţile vindecătoare ale acestora. Acestea se consumă în primul rând pentru gustul lor deosebit, dar și datorită virtuților terapeutice care înving anemia, diabetul, hipercolesterolemia, litiaza biliară și numeroase afecțiuni digestive.

 

100 G DE ALUNE PE ZI mențin sănătatea sistemului nervos central

Alunele se numără printre fructele cele mai consistente, consumul lor crescând puterea de concentrare și receptivitate.

Miezul alunei are un bogat conţinut caloric. În compoziţia fructului predomină proteinele, acizii graşi esenţiali, vitaminele A, B, C, E și P, alături de minerale cum ar fi potasiul (635 mg), fosforul (330 mg) şi calciul (225 mg), dar şi grăsimile uleioase (62%). Vitaminele din complexul B care intră în compoziţia alunelor contribuie la menţinerea tonusului muscular, uşurează activitatea tractului gastrointestinal, precum şi buna funcţionare a ficatului, a ochilor şi a pielii.

Alături de fructele de alun, frunzele și scoarța au propriile virtuți terapeutice, acestea conținând tanin, acid clorogenic, polifenoli și flavonoide.

În perioadele reci ale anului, chiar şi alimentaţia oamenilor perfect sănătoşi trebuie să includă un număr scăzut de calorii şi un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi, ceea ce duce la un echilibru al sistemului imunitar.

Alunele de pădure sunt recomandate în primul rând persoanelor anemice, dar şi copiilor cu probleme osoase, diabet sau tuberculoză. Datorită conţinutului bogat de magneziu, alunele sunt un tonic al sistemului nervos central.

PASTĂ DE ALUNE împotriva aritmiilor

Alunele sunt recomandate în alimentaţia copiilor, adolescenţilor, sportivilor, bătrânilor, persoanelor anemice, femeilor cu tulburări de menopauză, precum şi în cazuri de neurastenie sau nefrite.

Pentru tratarea acestor boli, dar şi pentru ameliorarea tulburărilor de ritm cardiac se recomandă un preparat tonic obținut din alune, în amestec cu busuioc şi miere de albine.

PREPARARE și ADMINISTRAREA alunelor

Se iau 100 de grame de miez de alune crude, dar bine uscate, la care se adaugă 1 lingură de frunze de busuioc uscat, care în prealabil a fost mărunţit. Se macină totul cu ajutorul râşniţei de cafea, apoi se pune pulberea obţinută într‑un bol şi se amestecă cu 3 linguri cu miere polifloră. Se va obţine o pastă omogenă, care se păstrează la frigider, administrându‑se câte 1 linguriţă, cu 10 minute înainte de micul dejun, timp de 2 săptămâni.

 

Mariana Borloveanu

 

PUTEȚI CITI ARTICOLUL COMPLET ÎN FORMAT ONLINE (NEDESCĂRCABIL) DE LA LINKUL:

https://account.paydemic.com/buy/ZFF2SRXKSBGU7JTVV5QULDVPSM