LOADING

Type to search

Susanul – descriere, tipuri, istoric, calități terapeutice

Share
Susanul inhibă proliferarea unor forme de cancer

Descriere. Susanul este o plantă erbacee, păroasă, cu frunze mari, dantelate şi cu flori galbene. Este cultivată în ţările calde pentru seminţele sale bogate în uleiuri, care se întrebuinţează în gastronomie, mai ales la produsele de patiserie şi brutărie.

Tipuri. Există două tipuri de seminţe de susan: alb şi negru. Susanul alb se obţine prin decorticare, proces prin care se îndepărtează coaja exterioară a seminţei. Seminţele nedecorticate au culoare închisă şi sunt cunoscute sub numele de susan negru. Acestea din urmă sunt mai puţin folosite şi au o aromă mai puternică decât cele albe.

Istoric. Susanul, după cum arată datele istorice, este o cultură veche; totuşi, nu se poate preciza când şi unde s‑a cultivat pentru prima dată. În scrierile rămase de la Herodot, Xenofon şi Teofrast se găsesc unele menţiuni despre această plantă. Cei mai mulţi autori semnalează existenţa culturilor de susan în Siria şi Mesopotamia. Plinius oferă unele date despre cultura susanului în Grecia şi Asia Mica. Oplinger (1990) afirma că susanul era la mare preţ în culturile din Babilon şi Asiria cu 4.000 de ani în urmă. Kobayashi (1986) este de părere că susanul are origine nord‑africană, pe când Bedigian (1985) consideră India ca ţară de origine. Cu timpul, cultura susanului s‑a extins în sudul Europei şi în alte zone propice plantei. În Rusia a pătruns din Iran în secolul al XVIII‑lea. În România, planta beneficiază de condiţii prielnice în sudul ţării.

Calităţi nutritive. Seminţele de susan sunt foarte bogate în proteine, iar în afară de aceasta conţin un aminoacid esenţial numit metionină. Grăsimile nesaturate pe care le conţin, alături de lecitină şi fitosterol, fac din seminţele de susan un aliment care contribuie la reducerea colesterolului din sânge. De asemenea, seminţele de susan conţin calciu, fier şi zinc, minerale care contribuie la funcţionarea normală a organismului, la formarea oaselor şi a dinţilor, ajută la metabolizarea grăsimilor şi carbohidraţilor şi previn impotenţa. Seminţele de susan conţin antioxidanţi şi au proprietăţi anticancerigene.

 

Ştiaţi că… …seminţele de susan conţin cu 50% mai multe proteine decât se află în
carne?

Calitățile terapeutice ale susanului

1. Tratează hipertensiunea. Un studiu medical a arătat că uleiul din seminţe de susan are un efect binefăcător asupra pacienţilor hipertensivi care iau fie diuretice, fie beta‑blocante. Substituirea oricăror alte uleiuri cu ulei de susan a micşorat presiunea sistolică şi diastolică la valorile normale, pe lângă diminuarea peroxidării lipidice (râncezirea corporală).
2. Este folositor în tratarea aterosclerozei. Uleiul din seminţe de susan previne formarea leziunilor aterosclerotice la şoarecii hrăniţi cu o dietă aterogenă. Lignanul, antioxidant şi anti‑inflamatorul care se găseşte în seminţele de susan (cunoscut ca susanol), a fost identificat ca fiind parţial responsabil pentru proprietăţile antiaterogenice ale seminţelor. De fapt, susanolul s‑a dovedit a avea peste 24 de proprietăţi binefăcătoare şi active farmacologic, dintre care multe ar putea contribui la îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare.
3. Inhibă proliferarea unor forme de cancer. Susanul conţine o lignină solubilă în grăsime, cu proprietăţi fitoestrogene, cunoscută sub numele de susanină, şi care a fost studiată pentru inhibarea proliferării unei largi game de cancere, incluzând leucemia, mileoma multiplă, cancerul de colon, cancerul de prostată, cancerul de sân, cel pulmonar şi cel pancreatic.
4. Are acţiune antidepresivă. Susanolul s‑a dovedit a exercita un efect similar unui antidepresiv la disperarea comportamentală de la şoarecii stresaţi cronic, în mod specific prin modularea stresului oxidativ‑nitrosativ şi a inflamării.

 

PUTEȚI CITI ARTICOLUL COMPLET ÎN FORMAT ONLINE (NEDESCĂRCABIL) DE LA LINKUL:

https://account.paydemic.com/buy/ZFF2SRXKSBGU7JTVV5QULDVPSM