LOADING

Type to search

Leacuri pentru contracţiile musculare

Share

Apariţia cârceilor este determinată de mai mulţi factori care, odată identificaţi, vă ajută în revenirea şi în tratarea chinuitoarelor crampe musculare. Am aflat câteva leacuri cu maghiran, levănţică şi untul‑pământului de la Părintele Veniamin de la Sihla, care ne învaţă că „dacă avem probleme la
coloana vertebrală sau în zona sciatică, să nu punem cârceii pe seama altor boli şi să luăm aminte la lipsa mineralelor din organism”.

 

Cauzele cârceilor sunt multiple

Contracţiile involuntare, extrem de dureroase, ale mai multor categorii de muşchi sunt cauzate atât de efortul fizic prelungit, cât şi de lipsa de calciu, deshidratare, exces de proteine, circulaţie sangvină deficitară, căldură, oboseală sau frig. Cei mai afectaţi muşchi sunt cei ai gambei, coapsei, braţelor, dar şi cei abdominali sau chiar intercostali. Spasmele musculare apar în mod natural, dar pot avea o frecvenţă sporită în perioadele de stres sau anxietate sporită. Alte cauze ale acestor manifestări musculare pot fi legate de afecţiuni ale coloanei vertebrale, boli vasculare, dereglări ale sistemul nervos, dereglări ale metabolismului calciului, lipsa de magneziu. Cunoscând factorii determinanţi ale acestor chinuitoare contracţii musculare trebuie să încercăm să prevenim apariţia cârceilor, recurgând la o alimentaţie sănătoasă, bogată în fibre şi o hidratare corectă a organismului.

 

Masajul cu levănţică şi maghiran detensionează muşchii

Levănţica este un adevărat tranchilizant vegetal, fiind recunoscută pentru aroma sa calmantă şi totodată ca un antiseptic foarte eficient. În trecut, uleiul obţinut din prelucrarea lavandei se folosea în obţinerea de parfumuri şi alte produse cosmetice. Astăzi, acesta se poate utiliza pe cale internă sau externă, efectele sale fiind întotdeauna sigure. Uleiul de levănţică poate contribui la normalizarea funcţiei cardiace şi asigură reconfortarea şi calmarea în caz de surmenaj sau iritabilitate. Masajul făcut cu acest ulei normalizează circulaţia şi elimină contracţiile musculare.
Dacă sunteţi chinuiţi de cârcei, indiferent de zona afectată, încercaţi să întindeţi muşchiul respectiv, masându‑l cu apă călduţă în care aţi pus cinci picături de ulei de levănţică şi trei de ulei de maghiran. După câteva minute de masaj, încordaţi muşchiul, pentru a răspândi tensiunea rămasă şi veţi scăpa de durere.

 

Infuzia de maghiran opreşte apariţia cârceilor

Maghiranul este o plantă aromată, foarte utilizată atât în probleme de sănătate, cât şi în pregătirea unor apetisante preparate culinare. La vechii egipteni era cultivat ca vlăstar al lui Osiris. Planta conţine principii amare, taninuri, flavonoide, mangan şi zinc şi este indicată persoanelor friguroase sau celor care au probleme cu circulaţia sangvină periferică. Ceaiul obţinut din această plantă stimulează digestia, ajută la eliminarea gazelor, măreşte pofta de mâncare şi calmează colicile abdominale. Este foarte eficient în combaterea insomniilor şi are efecte antidepresive şi chiar euforizante, fiind un remediu excelent pentru depresii. Infuzia de maghiran este un foarte bun calmant împotriva cârceilor. Se beau două‑trei căni cu ceai fierbinte într‑un interval de două ore, producându‑se o puternică
încălzire a corpului, precum şi o senzaţie de relaxare a muşchilor, ceea ce va împiedica apariţia cârceilor.

Untul‑pământului încălzeşte şi calmează

Untul‑pământului este o plantă des întâlnită în Europa. La noi în ţară creşte mai ales în regiunile sudice, la marginea pădurilor, în luminişuri sau pe lângă garduri. Planta are o rădăcină impresionantă, neagră la suprafaţă şi albă în interior, cu o lungime de aproximativ o jumătate de metru, având grosimea unui braţ uman. Fiind bogat în saponine, oxalat de calciu, alcaloizi şi histamină, untul‑pământului este antireumatic şi elimină durerile provocate de cârcei. Pentru persoanele care nu suportă înţepăturile sau sunt alergice la efectul revulsiv al plantei, se recomandă în prealabil ungerea locului cu alifie pe bază de gălbenele sau ulei de măsline. Locul masat cu unguent de untul‑pământului se încălzeşte, iar contracţia musculară dispare ca prin minune.

 
Mariana Borloveanu