LOADING

Type to search

Reţete călugăreşti de la Maica Siluana şi Maica Nectaria (Mânăstirea Mihai Vodă)

Reţete călugăreşti de la Maica Siluana şi Maica Nectaria (Mânăstirea Mihai Vodă)

Share

Trecând prin parcul dendrologic de lângă Turda, am ajuns pe la amurg la Mânăstirea Mihai Vodă, unde cu mult drag ne‑a întâmpinat maica stareţă Andreea Zdrobău. După ce am mers în biserică spre a ne închina şi a mulţumi Maicii Preacurate pentru că ne‑a ocrotit să ajungem cu bine aici, am fost poftiţi într‑o frumoasă trapeză pentru a lua masa. Aici măicuţele s‑au întrecut cu bunătăţile şi ne‑au răsfăţat cu tot felul de bucate de post, pregătite cu rugăciune şi dragoste.

Ne‑am gândit să le întrebăm cum s‑au îndeletnicit a le prepara, pentru că trebuie să recunosc că am fost foarte impresionaţi de aromele şi gustul care ne îmbiau, dar şi de aspectul lor. Au venit să ne vorbească despre reţete maica Siluana, care este de loc din Maramureş, şi maica Nectaria, originară din Oltenia şi care înainte de a veni la mânăstire a fost medic.

Cu mult drag vă dezvăluim şi dumneavoastră reţetele bucatelor preparate de neobositele măicuţe de la Mânăstirea Mihai Vodă.

Ciorbă de păstăi (ca‑n Ardeal)

Ingrediente: 2 morcovi, 1 bucată ţelină mică, 1 păstârnac, 3‑4 cepe uscate – tocate, 400 g fasole verde, pătrunjel verde – tocat, frunze ţelină – tocate, 2‑3 roşii/2‑3 linguri de bulion, 4‑5 linguri de ulei, sare după gust, cimbru.

Untitled1Mod de preparare: Se taie toate zarzavaturile mărunt (ceapa, morcovii, păstârnacul şi ţelina) şi se pun la fiert în apa cu sare, cimbru şi ulei. Se adaugă păstăile, rupte în 2‑3 bucăţi. După 40 de minute de fiert se adaugă roşiile tăiate cuburi mici sau bulionul. După încă 20 de minute de fiert se opreşte focul şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Dacă fasolea este din conservă (fiind fiartă în prealabil), ea nu trebuie fiartă cu restul ingredientelor, fiind suficient să o adăugaţi la final, împreună cu roşiile/bulionul.

Pagini realizate de Laurenţiu Cosmoiu

Citiți continuarea articolului și rețetele în numărul 3 al revistei Leacuri & Rețete Mănăstirești.