LOADING

Type to search

Bucatele maicii Isidora de la Mânăstirea Dealu

Share

Pe frumoasele meleaguri dâmboviţene, acolo unde se întâlnesc întinsul câmpiei şi văluritul dealurilor, în vecinătatea văii Ialomiţei, stă de veghe de peste cinci secole ca un avanpost al Domnului, privind către vechea Curte Domnească a Târgoviştei, Mânăstirea Dealu. De aici s‑au revărsat neîncetat râuri de rugăciuni peste întregul cuprins al Ţării Româneşti. Biserica aşezământului monahal a rămas neclintită, fiind construită de voievodul Radu cel Mare între anii 1500 şi 1508.

Am ajuns aici într‑o după‑amiază însorită de mai şi am fost întâmpinaţi cu multă bucurie şi răbdare de maica stareţă Emanuela Preda, cea care ne‑a pus la dispoziţie tot ceea ce era necesar pentru a ne desfăşura în cele mai bune condiţii activitatea noastră jurnalistică. Eram acolo pentru a obţine reţete şi leacuri folositoare pentru dragii cititori ai revistei Leacuri & Reţete Mânăstireşti. Dumneaei ne‑a dat un leac pe care‑l considerăm de o importanţă crucială pentru noi toţi, de la mic la mare, şi anume zâmbetul. Să ne aducem aminte să zâmbim mereu, chiar şi în momentele grele de încercări pe care ni le rânduieşte Bunul Dumnezeu şi să nu încetăm să‑I dăm slavă Domnului neîncetat, aşa cum obişnuia să‑l sfătuiască Sfântul Neagoe Basarab (sub a cărui domnie s‑a pictat biserica de la Mânăstirea Dealu) pe fiul său Teodosie.

Tot maica Emanuela ne‑a îndreptat paşii către cuhnia mânăstirii, unde ne‑a prezentat‑o pe maica Isidora, o smerită şi blândă monahie, cu mâini însă foarte îndemânatice, ce gătea cu dragoste pentru întreaga obşte şi oaspeţi multe bucate alese, punând în ele multă nădejde în Dumnezeu. Este de fel din judeţul Bacău şi face parte de mulţi ani din această minunată obşte. Aici liniştea şi puterea rugăciunii se simt prezente în toate ungherele sfântului aşezământ. Maica Isidora, cu sfiala‑i curată, nu doar aparentă, a binevoit să ne dezvăluie o serie de reţete şi secrete proprii din bucătăria mânăstirii, reţete pe care vi le împărtăşim cu drag şi dumneavoastră.

Ciorbă de spanac

Timp de preparare : 60 minute

Ingrediente : 1 kg spanac verde, 3‑4 liguri de ulei, 5 cepe, 2 morcovi, 1 ţelină, 1 păstârnac, suc de roşii, pastă de ardei roşu (capia), 1 litru de borş, sare, 1 legătură de leuştean, zâmbet.

spanacMod de preparare : Se spală şi se curăţă de codiţe frunzele de spanac. Între timp se pun la fiert în apă, sare şi puţin ulei ceapa tocată mărunt şi legumele tocate cubuleţe mici. După ce au fiert pe jumătate se adaugă frunzele de spanac.
Se lasă să mai fiarbă aproximativ 20‑25 de minute, iar apoi se adaugă suc de roşii, pastă de ardei şi borş. Se mai lasă pe foc circa 10 minute. Apoi se toacă leuşteanul şi se presară în oală, după ce s‑a oprit focul. Poftă bună!

Fasole verde scăzută

Timp de preparare : 50 minute

Ingrediente : 5‑6 linguri de ulei, 1 morcov, 1 ţelină, 4‑5 cepe, o jumătate kg fasole verde, bulion, 4‑5 linguri de bulion de roşii, sare şi piper, 1 legătură de mărar.

fasoleMod de preparare: Se pune mai întâi în oală o cană de apă, uleiul, ceapa tocată mărunt, morcovul şi ţelina tocate cubuleţe şi se lasă un pic să fiarbă. Apoi se adaugă fasolea care a fost mai înainte spălată bine şi curăţată. Se rupe pe din două şi se pune la fiert (se completează cu apă) împreună cu celelalte legume timp de aproximativ 40 de minute. Apoi se adaugă şi bulion, sare şi piper după gust. Se mai lasă la fiert 5‑10 minute. După ce opriţi focul, se toacă mărarul şi se presară pe deasupra. Poftă bună!

Ciorbă cu perişoare de peşte

Timp de preparare : 50‑60 minute

Ingrediente: pentru zeamă: 4‑5 linguri de ulei, 2 cepe medii, 2 morcovi, 1 ţelină medie, 1 păstârnac, 1 ardei gras roşu, 1 litru borş acru sau bulion de zarzăre ori zeamă de varză, 1‑2 linguri de bulion de roşii (se poate pune şi o roşie tocată), 1 legătură de leuştean.

Ingrediente pentru perişoare : 300 g carne tocată de crap şi fitofag (crap chinezesc), 2 ouă, 2 cepe, puţin griş, sare, piper, 1 legătură de mărar.

perisoareMod de preparare : Se umple cu apă jumătate de oală de 4 litri şi se pun 4‑5 linguri de ulei, presărându‑l în formă de cruce. Se adaugă ceapa tocată mărunt, morcovul, ţelina, păstârnacul şi ardeiul gras tocate cubuleţe şi se lasă să fiarbă aproximativ o jumătate de oră. Între timp se trece prin maşină carnea de peşte după ce s‑au scos cu răbdare şi rugăciune toate oasele, se toacă 2 cepe mărunt şi se storc bine de zeama din ele. Se amestecă împreună cu carnea, 2 ouă, puţin griş, sare, piper şi mărar tocat mărunt într‑un castron de mărime medie. Apoi se ia din amestec în vârful degetelor şi se formează perişoare rotunde de mărimea unor nuci mici, în palmele udate întâi cu apă sau unse cu puţin ulei, pentru a nu se lipi de mâini aluatul. După ce au fiert 30‑40 de minute legumele în oală, se adaugă borş sau alt ingredient de acrit. Apoi se pune şi bulionul de roşii, sare după gust şi se adaugă pe rând perişoarele, iar din acea clipă se mai lasă 10 minute la fiert. Se toacă leuştean proaspăt şi după ce s‑a oprit focul se presară pe deasupra. Poftă bună!

Ciorbă de văcuţă cu smântână

Timp de preparare : 3 ore

Ingrediente : 1 kg carne proaspătă de viţel, 4 linguri de ulei, 3 ouă proaspete, 250 g smântână, 3 cepe medii, 2 morcovi, 1 ţelină mică, 1 păstârnac, 1 ardei gras verde, 1 litru şi jumătate borş acru, 2‑4 linguri de bulion de roşii sau
150‑200 ml suc de roşii, 1 roşie medie, sare şi piper, 1 legătură de leuştean, gândul bun şi rugăciune.

vacutaMod de preparare : Se spală bine carnea, se taie în formă de cuburi şi se pune într‑o oală la fiert, prima dată cam 15‑20 de minute, apoi se varsă apa şi se pune a doua apă în care se mai fierbe timp de 2 ore. Se mai completează, dacă e cazul, cu apă, iar apoi se adaugă legumele tocate mărunt în cubuleţe şi se mai lasă la fiert cam 30‑40 de minute, până se fac şi legumele. După ce au fiert se adaugă bulionul (sucul de roşii, roşiile), borşul şi se mai lasă încă 10 minute să fiarbă. Apoi se bat ouăle bine într‑un vas separat, se adaugă şi smântâna şi se amestecă. După ce se opreşte focul se iau câteva linguri din zeama fierbinte şi se pun peste amestecul de ouă cu smântână, pentru a nu se brânzi smântâna. Se amestecă din nou şi se toarnă compoziţia în ciorbă. Se toacă leuştean proaspăt şi se presară deasupra. Poftă bună!

Pagini realizate de Laurenţiu Cosmoiu