LOADING

Type to search

Florile şi fructele de soc sunt antioxidante

Share


Sambucus nigra este un arbust cu multiple efecte terapeutice, dar ceea ce este 
foarte important constă în faptul că efectele acestuia sunt foarte puternice, ceea ce îi conferă posibilitatea de a trata şi preveni foarte multe afecţiuni. Fructele de soc au excelente proprietăţi antioxidante, în timp ce florile au efect diuretic, laxativ şi antiinflamator, antiviral şi antiseptic, iar frunzele au proprietatea de a îndepărta insectele. Nu există mânăstire prin care să fi trecut şi a cărei obşte să nu apeleze la modalităţi de tămăduire cu fructe sau flori soc.

Fructele de soc înlătură toxinele intestinale

Deşi măicuţele au deosebite reţete de dulceaţă de soc, ele consideră fructele mai degrabă medicament decât aliment şi asta datorită componentelor benefice ale bobiţelor mici şi negre ale socului. Acestea conţin acizi şi zaharuri, dar şi vitamina C şi vitamine din complexul B.

Extractul din fructe de soc este un bun laxativ, asigurând un tranzit intestinal optim, astfel încât toxinele intestinale nu se acumulează în organism. Pentru obţinerea acestuia avem nevoie de 250 g fructe uscate de soc, 1,300 kg zahăr brun, 150 ml alcool rafinat, 2 litri apă plată, 2 lămâi (facultativ), câteva flori de soc. Modul de preparare este foarte simplu. În 2 litri de apă plată se fierb fructele de soc uscate şi se adaugă alcoolul. Extractul, care are o culoare foarte intensă, se filtrează şi apoi se adaugă zahărul; această compoziţie se fierbe până când capătă consistenţa siropului de dulceaţă. Spre sfârşitul fierberii se adaugă zeama celor două lămâi. Pentru cei care doresc să obţină un gust mai plăcut există şi varianta de a se adăuga în extract şi câteva flori de soc, dar pentru aceasta preparatul mai trebuie strecurat încă o dată. Se obţine un sirop vâscos, închis la culoare, care se administrează înaintea celor trei mese principale, câte o lingură la adulţi şi câte o linguriţă la copii. Fiind un puternic detoxifiant, este recomandat în afecţiunile severe ale ficatului şi chiar în ciroze, pentru ameliorarea durerilor. În privinţa colonului, acesta va fi tot timpul eliberat de toxinele acumulate.

Sucul de soc este depurativ şi antiinflamator

La începutul verii este bine să renunţăm la citrice în favoarea preparatelor răcoritoare pe care le putem obţine foarte uşor din florile care abundă în tot locul.

Pentru prepararea sucului de soc avem nevoie de 1 kg zahăr brun, 10 flori de soc mari, 4‑5 lămâi, 150 g zahăr brun (pentru caramel) şi 8 litri de apă de izvor. Zahărul brun se fierbe timp de 15 minute cu 3 litri de apă (obligatoriu de izvor) şi cu zeama de la o lămâie. Amestecul obţinut va fermenta mai repede fără drojdie de bere, pentru că oricum are propriile drojdii sălbatice care se găsesc în aerul din mediul înconjurător. Se pune totul într‑un borcan de 10 litri, completând cu restul de apă rece, zeama şi coaja de la trei lămâi şi cele zece flori de soc. Se caramelizează 150 g zahăr pentru culoare, iar când începe să se formeze spuma deasupra se stinge cu 1/2 litri din lichidul pregătit. Se lasă apoi la fiert până când se topeşte caramelul, după care se adaugă în borcan şi se amestecă bine. Acesta se acoperă cu un tifon pentru ca lichidul să fermenteze trei‑patru zile, amestecându‑l cu o lingură de lemn de trei‑patru ori pe zi. Datorită faptului că nu s‑a adăugat drojdie de bere sucul va avea un gust mai plăcut şi se va păstra mai bine. După ce compoziţia a devenit puţin acidulată se strecoară prin tifon dublu, cu un strat subţire de vată deasupra, şi se toarnă în sticle care se vor astupa foarte bine cu dop de plută legat cu sfoară. Sticlele se vor pune la rece imediat. Când se deschide sticla, sucul spumează precum şampania. Se poate păstra la rece chiar şi trei‑patru luni. Se pot consuma trei‑patru pahare pe zi. Prin acţiunea sa depurativă şi antiinflamatoare articulară socul este utilizat cu succes în tratamentul şi profilaxia reumatismului şi a gutei. Efectul său depurativ îl recomandă în tratamentul alergiilor, dermatozelor atopice, acneei sau psoriazisului.

Florile se culeg înainte de a începe să se scuture

La începutul lunii iunie marea majoritate a copiilor aşteaptă să savureze socata făcută în casă. Pe lângă aceştia, şi adulţii care doresc să îşi detoxifice organismul aleg curele cu suc sau ceai de soc. Folosit în stare proaspătă sau uscat, socul îşi păstrează calităţile terapeutice cu condiţia ca florile să fie intacte, păstrând polenul atât de benefic. Din acest motiv se recomandă ca recoltarea lor să se facă atunci când inflorescenţa este perfectă, şi nu după ce florile
încep să se scuture.

Mariana BORLOVEANU