LOADING

Type to search

Leacuri & Retete Manastiresti nr. 5/ august – octombrie 2015

Share

EDITORIAL – OPTIMISMUL NATURII

„Arta medicinii constă în a amuza pacientul în timp ce natura vindecă boala”, spunea un scriitor francez. Şi câtă dreptate avea! Această împreună‑lucrare a medicinii alopate şi a celei naturiste are rostul de a vindeca omul, de a‑l readuce în firea sa, pentru ca acesta să se poată bucura din nou de o viaţă sănătoasă. Pentru a păstra această bucurie nu trebuie decât să iubim. Iubirea aceea despre care Sfinţii Părinţi ne vorbesc atât de des, dragostea aceea pe care monahii şi monahiile ne‑o împărtăşesc doar printr‑un zâmbet, un cuvânt, un gest şi, uneori, atunci când le‑o cerem, printr‑un leac. O masă a raiului la care suntem invitaţi permanent şi necondiţionat.

Cuvântul leac, în sine, nu are dozat optimismul, ci el înseamnă pe de‑a‑ntregul încredere, nădejde şi vindecare. Adică este echivalentul natural al optimismului. În popor există o vorbă cum că orice vârf de munte, oricât de înalt şi abrupt ar fi, poate fi urcat; aşa şi pentru orice boală, oricât de grea ar fi, există un leac. Trebuie doar să îţi doreşti să‑l afli, să ai urechi de auzit, ochi de văzut, inimă de râvnit, voinţă din plin şi un pic de rugăciune. Căci şi rugăciunea este o iarbă, aşa cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur, „o iarbă de vindecare şi de folos”.

Noi, cei care trăim între betoane şi cărămizi, uităm să ne bucurăm. Asta pentru că am trădat natura, îndepărtându‑ne de ea. Ceilalţi, trăitori în mediul monahicesc, sunt încă prietenii ei şi, din fericire, şi ai noştri. Prieteni cu sufletul şi inima deschise, translatori ideali între noi şi natură, atunci când ne‑am pierdut cu totul abilitatea de a convorbi cu ea.

Nu trebuie aşadar să căutăm marea cu sarea, nici acul în carul cu fân, ci doar să intrăm în cămara naturii şi să ne bucurăm! Chiar de‑i vară, chiar de‑i toamnă! Revista noastră este doar un antreu la masa raiului, un compendiu plin de viaţă, care aşteaptă să vă fie de folos!

Puteți achiziona numărul 5 al revistei Leacuri & Rețete Mănăstirești în format digital la linkul de AICI.