LOADING

Type to search

Cosmetică organică – Când sufletul ţi se citeşte pe faţă

Share

Pe Sibel Grigore am cunoscut‑o la un eveniment dedicat alimentaţiei sănătoase. Micuţă, binevoitoare, ca o cuminţenie a pământului. Modestă şi simplă cum rar întâlneşti, deschisă şi înţelegătoare. Imediat ce o cunoşti îţi dai seama că poate fi un model pentru orice femeie, dar normalitatea ei nu e vânată de media pentru a fi popularizată. Sibel ne invită la simplitate şi normalitate, învăţându‑ne să ne fabricăm singuri unele cosmetice. Ea însăşi a ajuns la această simplitate după o experienţă dureroasă trăită în familia ei, căci soţul i‑a fost diagnosticat cu cancer acum şase ani. După ce a trecut prin chimioterapie, transplant şi medicamente tot mai greu de obţinut, boala recidivând, a înţeles că este vorba despre altceva. Era necesară o schimbare a modului de viaţă şi a hranei. Familia ei bea Coca‑Cola, iubea KFC şi McDonald’s, dar pentru că nimeni dintre ai ei nu fuma şi nu bea alcool, se considera corect hrănită. Nu a reuşit să îşi convingă soţul în legătură cu aceste metode de vindecare din ramura naturopată, iar după doi ani de tratamente alopate în străinătate l‑a pierdut. Sibel şi fiica ei, Alexandra, au rămas cu buna obişnuinţă a unui mod de viaţă simplificat, cu hrană şi cosmetice cât mai naturale.

În cabinetul ei devii mai frumos fără prea multe complicaţii. Sibel transformă orice dar al lui Dumnezeu, un fruct ori o legumă, într‑o sursă de sănătate pentru chip. Retuşurile ei sunt naturale şi simple. A ajuns să fie interesată de cosmetica organică după ce a rămas văduvă la treizeci de ani. Soţul a murit de cancer, iar ea a rămas cu o fetiţă. După această experienţă, încearcă să respecte alte principii de alimentaţie şi de viaţă. E mai atentă la tot ce alcătuieşte o zi: masă, muncă, dialog cu ceilalţi, gânduri, afectivitate, grijă. Este convinsă de faptul că ceea ce mănânci ţi se citeşte pe faţă. Experimentează, în mod unic la noi, un alt fel de cosmetică, de tehnică a înfrumuseţării – cea organică.

Îţi dai seama, odată ce ai pătruns în lumea ei, că e pricepută într‑ale cosmeticii, se ocupă de acest domeniu de ani buni, dar în urma experienţei traumatizante pe care a avut‑o a descoperit tărâmul înfrumuseţării naturale. Sibel ştie acum că produsele de îngrijire clasică au parabeni, ingrediente toxice şi duc la îmbolnăvirea celor ce le folosesc, aşa că varianta „ce găseşti prin casă” a devenit cea mai bună formulă de îngrijire. Alergiile şi cancerul de piele sunt efectele folosirii pe termen lung a cremelor, parfumurilor, demachiantelor şi a produselor de machiaj de pe piaţă. Unele dintre cosmeticele organice folosite pentru acest tip de cosmetică sunt realizate industrial în Marea Britanie şi în Franţa, altele produse manual, din ceea ce este potrivit afecţiunii tratate sau necesităţii.

Unturi, uleiuri, diferite părţi ale plantelor – frunze, flori, fructe – devin ingrediente pentru măşti exfoliante, deodorante, tratamente pentru piele şi păr. Conservarea lor se face tot în mod natural, de exemplu cu boabe de muştar, dar produsele de acest fel au termene de garanţie mai scurte decât cele ce pot fi folosite şi doi ani. În şase sau douăsprezece luni de la deschidere trebuie utilizate.

Într‑o zi aveam o banană în frigider şi ştiam că se poate aplica pe faţă, îmi povesteşte Sibel Grigore. Am amestecat‑o cu miere, e indicat să ai două ingrediente, în general. Mă orientez după ce am în casă, am încercat tot felul de reţete de pe site‑uri, dar etapele de realizare durau mult şi nu aveam timp.”

Măştile de faţă ale lui Sibel au maximum trei ingrediente, alese în funcţie de tipul de ten. Le amestecă şi le face pe loc fie din unt de cocos, fie din unt de shea. Se ţin 15‑20 de minute pe faţă, iar dacă este cald se usucă mai repede şi se spală cu apă călduţă, după care se aplică o cremă hidratantă. Exfoliantele de faţă, cremele de faţă şi de ochi sunt reinventate, textura lor – certificată bio – se adaptează nevoilor de azi, câştigând tot mai mult încrederea celor ce le folosesc. Sibel te poate răsfăţa cu o mască de faţă cu masă de cacao sau cu un exfoliant de citrice, aplicaţii pe care le poţi face şi acasă fără greutate. Cei care trăiesc după principiile veganismului ştiu bine de unde să‑şi procure produsele de îngrijire şi sunt atenţi nu numai la hrană, ci şi la ceea ce folosesc pentru uz extern.

Tratamentul acneei

Pentru acnee, e bine să cureţi profesional tenul lunar toată viaţa, crede Sibel. Igiena casei, ca şi cea personală, tratamentele dese şi chimizate precum şi alimentaţia influenţează aspectul tenului. Persoana cu o astfel de afecţiune trebuie să renunţe la ciocolată, la ţigări şi la sucurile cu acid. Cât priveşte celulita, Sibel nu îi dă şanse de vindecare, odată ce a apărut. Pielea poate fi hidratată, îngrijită zilnic într‑un mod natural, dar fără a face să dispară complet afecţiunea.

Balsam de buze

Se face din următoarele ingrediente: o linguriţă de ceară de soia (sau de albine), o linguriţă unt de cocos (jojoba, cacao sau alt unt vegetal), cinci picături ulei de migdale (sau o capsulă de vitamina E), două picături de ulei esenţial de levănţică (sau alt ulei esenţial, după preferinţe). Pentru culoare se poate pune o bucăţică dintr‑un ruj bio sau chiar coloranţi naturali. Se omogenizează deasupra unui vas cu apă fierbinte. Nu trebuie ţinut la frigider, dar nici în căldura soarelui. Când producem acest ruj în anotimpul cald, folosim mai puţin unt şi mai multă ceară.

Exfoliant de faţă sau de corp

Sibel ne propune următorul amestec: o linguriţă pulbere din coajă de pomelo şi portocală (pot fi şi alte citrice), o linguriţă miere de albine, o linguriţă ulei de cocos (sau de argan ori de măsline). Se masează faţa uşor cu mâna. Dacă luăm lingura ca măsură, obţinem o cantitate potrivită pentru exfolierea corpului. Se masează cu mâna sau cu o mănuşă specială de exfoliere. Este foarte bine să o facem înainte de depilare, căci firele de păr vor ieşi mai uşor. Cojile de citrice (citrice se spală bine cu bicarbonat sau oţet le înainte de a fi folosite) se usucă şi se macină cu râşniţa.

Deodorant

Câte o linguriţă din următoarele ingrediente: bicarbonat de sodiu, amoniac, unt de cocos. Se omogenizează la temperatura camerei şi se adaugă 2‑3 picături de ulei esenţial din tea tree, care este antibacterian, dar îi dă şi aromă mentolată. Se obţine o pastă solidă (bicarbonatul şi amoniacul îl transformă într‑o masă nisipoasă, iar untul îl face uşor cremos), care se pune într‑un borcănel şi se aplică cu mâna. Nu lasă pete pe haine căci uleiul de cocos intră în piele.

Laura Aivăncesei