LOADING

Type to search

Remedii din plante care nu trebuie să lipsească din farmacia casei

Share

Fie că este vorba de o banală durere de cap, fie că este vorba de infecţii respiratorii (răceală, gripă, amigdalită, faringită, bronşită), digestive (enterite, enterocolite, colite fermentative), uro-genitale (uretrite, cistite, pielonefrite, anexite) sau dureri dentare, remediile din natură te ajută să scapi de aceste probleme. De obicei nu ne gândim la o trusă de prim ajutor cu produse fitoterapeutice până când ajungem în situaţia în care avem nevoie de ea. Alcătuirea unei astfel de truse nu este dificilă şi multe dintre remediile pe care vi le propun în continuare se pot utiliza nu doar în cazuri de urgenţă, ci şi pentru o serie întreagă de afecţiuni. Este bine ca o astfel de trusă să existe în fiecare casă şi de asemenea vă poate însoţi în vacanţe sau în călătoriile de serviciu.

Eu recomand pacienţilor ca în funcţie de predispoziţiile lor patologice sau de afecţiunile mai frecvente să aibă acasă o trusă de fitoterapie.

Remedii din plante care nu trebuie să lipsească din farmacia casei:

– Uleiuri esenţiale: lavandă, eucalipt, ti-tree, cuişoare.

Uleiul esenţial de lavandă ne ajută să ne relaxăm, ne îmbunătăţeşte starea de spirit, este eficient în tratarea durerilor de cap, a rănilor sau a iritaţiilor pielii. Uleiul de lavandă face minuni în caz de arsuri. Un cercetător francez, dr. Rene-Maurice, şi-a ars mâna în timp ce lucra în laborator. Imediat şi-a băgat mâna într-un recipient în care era ulei esenţial de lavandă şi ulterior a constatat că rana s-a vindecat mult mai repede şi că nu a rămas cicatrice.

Când ai nasul înfundat, se recomandă inhalaţiile pentru a uşura respiraţia şi a nu lăsa mucusul să se acumuleze. Uleiul de eucalipt se foloseşte extern în inhalaţi, în lampa de aromaterapie pentru purificarea aerului din cameră sau în apa din baie.

Uleiul de ti-tree este un antiseptic natural folosit pentru dezinfectarea rănilor. Poate fi utilizat cu succes ca antibiotic natural în infecţii respiratorii bacteriene şi virale, în caz de răceală, gripă, amigdalită, bronşită, sinuzită, otită, dar şi în infecţii digestive. Se administrează câte 2-3 picături de trei ori pe zi, într-o linguriţă cu miere, timp de 10-15 zile. Pentru potenţarea efectului terapeutic se poate asocia ulei esenţial de cuişoare, 2-3 picături de trei ori pe zi.

Cuişoarele au efect antibacterian cu spectru larg, antiviral, antifungic, antiinflamator, anestezic local şi pot fi utilizate cu succes în stomatologie. Pentru durerile de dinţi se aplică local câteva picături de ulei sau se mestecă 1-2 cuişoare cu dintele afectat. În caz de nevralgii sau lovituri în alte zone ale corpului se face cataplasmă cu pulbere de cuişoare, se înmoaie cu puţină apă şi se aplică pe locul dureros legând cu tifon.

– Ceaiuri: scoarţă de salcie, mentă, scoarţă de cruşin şi rădăcina de lemn-dulce, muşeţel.

Scoarţa de salcie, cunoscută şi sub denumirea de „aspirină naturală”, conţine saligenină, o substanţă care se transformă în organism în acid salicilic, neiritant gastric, fiind considerată un analgezic şi un antifebril natural. Poate fi utilizată sub formă de decoct sau pulbere administrată sublingual. Consumul de ceai cald induce sudoraţia, acesta fiind mecanismul natural de reducere a febrei.

Diareea poate fi combătută prin consumul zilnic a 2-3 căni de ceai din frunze de mentă.

Ceaiul din scoarţă de cruşin şi rădăcina de lemn-dulce este eficient în caz de constipaţie. Se administrează 1-2 căni pe zi, durata unei cure fiind de maximum 2 săptămâni.

Infuzia din flori de muşeţel reduce senzaţia de balonare, ajută la eliminarea gazelor intestinale şi combate colicile abdominale. Poate fi utilizată şi în caz de gastrită hiperacidă sau ulcer gastric.

– Tinctura de propolis.

Este foarte utilă în cazul durerilor de gât. Se pun câteva picături într-o linguriţă cu miere sau pe o bucăţică de pâine.

– Siropuri: pătlagină, ridiche neagră.

Siropul de pătlagină este recomandat în tusea uscată, iritantă, spastică sau cu expectoraţie vâscoasă datorită efectului expectorant, emolient, antispastic bronşic.

Siropul de ridiche neagră poate fi utilizat cu succes în tusea productivă datorită efectului de fluidificare a secreţiilor bronşice, antiseptic, antiinflamator.

– Unguente pe bază de iarba-tâlharului, gălbenele, arnică.

Iarba-tâlharului este o plantă cu efect cicatrizant folosită atât pentru vindecarea rănilor externe şi a tăieturilor, cât şi în ulcer sau gastrită. Crema se aplică local de 2-3 ori pe zi, însă nu pe răni deschise.

Crema de gălbenele este foarte utilă împotriva multor afecţiuni ale pielii: iritaţii, eritem fesier al sugarilor, arsuri solare, uscăciune a pielii.

Unguentul cu arnică este un remediu util în caz de entorse, luxaţii, dureri articulare sau musculare.

Având la îndemână aceste remedii atunci când ai nevoie, poţi acţiona imediat evitând complicaţiile bolii.

Dr. Sebastiana Jescu
Medic specialist medicină de familie