LOADING

Type to search

Stimularea sistemului imunitar al copiilor: modă sau necesitate?

Share

Imediat după naştere, imunitatea copiilor este foarte ridicată, datorită anticorpilor pe care îi au în sânge de la mamă. Aceşti anticorpi se diminuează pe măsură ce copii înaintează în vârstă, făcându-i să fie tot mai vulnerabili la agenţii patogeni (bacterii, virusuri).

Odată cu începerea toamnei şi reîntoarcerea copiilor în colectivităţi (grădiniţe, şcoli), tot mai mulţi părinţi se întreabă dacă nu ar fi indicat să îşi trateze copiii cu o cură de stimulare a imunităţii. Îmbolnăvirile repetate ale micuţilor sunt neplăcute şi preocuparea legată de prevenirea lor este una cât se poate de firească. De aceea ne-am gândit să venim în ajutorul dumneavoastră cu câteva sfaturi:

– Evitaţi stresul, alimentele dulci pe bază de zahăr rafinat, insomnia, deshidratarea organismului, expunerea la substanţe toxice, medicaţia de sinteză necontrolată.

Hormonii eliberaţi în condiţii de stres, cortizolul şi adrenalina conduc la diminuarea imunităţii şi epuizarea rezervelor organismului.

Studiile au demonstrat că deteriorarea funcţiilor imunitare începe în mai puţin de 30 de minute de când zahărul a fost ingerat şi continuă pentru un interval mai mare de 5 ore, iar funcţia cea mai importantă a celulelor albe din sânge se micşorează cu până la 50%.

Privarea de somn pune în pericol rezistenţa organismului prin sistarea producţiei de celule necesare sistemului imunitar pentru a face faţă infecţiilor.

Substanţele toxice afectează capacitatea de regenerare şi detoxificare a organismului. Evitaţi mediile poluate, fumul de ţigară, detergenţii şi deodorantele nenaturale, alimentele procesate.

Administrarea nejustificată şi repetată de antibiotice de sinteză la primul semn de viroză, antiinflamatoarele nesteroidiene şi chimioterapia inhibă sistemul imunitar. Utilizaţi remedii naturale pentru prevenirea bolilor şi păstrarea integrităţii organismului.

– Introduceţi în alimentaţie fructe, sucuri de fructe (cătină albă, măceşe, afine, kiwi, goji, citrice, noni) şi legume (usturoi, pătrunjel, ceapă roşie, sfeclă roşie, ardei gras), cu rol de stimulare a imunităţii.

Fructele de cătină albă aduc un important aport de vitamine şi acizi graşi esenţiali, cresc rezistenţa organismului la infecţii şi previn degradarea celulelor prin efectul antioxidant.

Proprietăţile terapeutice ale usturoiului sunt amintite în documentele din cele mai vechi timpuri. Astfel, constructorii de piramide din Egiptul antic foloseau usturoi, ceapă şi ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase.

Între mese putem da copilului să bea limonadă cu lămâie sau grapefruit şi miere, în care se pune puţină zeamă de ghimbir proaspăt sau mentă.

– Remediile naturale pe bază de echinacea şi propolis pot fi un aliat de nădejde în întărirea imunităţii.

Propolisul este cel mai puternic antiinfecţios natural, un antibiotic cu spectru larg, antiviral, antiinflamator (de două ori mai eficient decât acidul acetilsalicilic), anestezic local şi nu în ultimul rând imunostimulator.

Echinacea prezintă o acţiune imunostimulatoare, creşte imunitatea nespecifică a organismului, stimulând producţia de interferon şi limfocite. Din experienţa noastră, persoanele care folosesc preparate ce conţin această plantă prezintă o rată a infecţiilor respiratorii mai scăzută cu aproximativ 50% faţă de restul populaţiei. De asemenea, intensitatea simptomelor este mai scăzută, durata mult diminuată, iar perioada de convalescenţă este scurtată.

– Igiena este un aspect important, căruia trebuie să i se acorde o atenţie deosebită.

Este foarte important să reţinem că adoptarea unui stil de viaţă sănătos înseamnă o imunitate eficientă.

Dr. Sebastiana Jescu
Medic specialist medicină de familie