LOADING

Type to search

Prunele oferă energie organismului şi ţin departe celulele canceroase

Share

Prunus domestica, una dintre cele mai cultivate specii din lume, este înainte de toate unul dintre pomii ale căror roade au mari puteri tămăduitoare. Pe lângă aroma şi parfumul specific prunelor de la noi, aceste fructe sunt adevărate bogăţii de vitamine A, B şi C, dar şi de fier, calciu, potasiu şi seleniu. Maica Tatiana şi maica Antonia, din ţinutul monahal al Radeşului, prepară leacuri numai din ierburi şi fructe din pomii mânăstirii, astfel încât toată obştea se tămăduieşte, atunci când este nevoie, numai cu leacuri făcute la mânăstire. De la măicuţe am aflat că: „Frunzele şi florile de prun dizolvă cheagurile de pe artere, iar acum, toamna, când avem bogăţia asta lângă noi (îmi arată prunii încărcaţi), e păcat de Dumnezeu să nu ne vindecăm cu darurile Sale. Nu vă daţi seama cât de mulţi antioxidanţi au mititelele acestea!? La noi nimeni nu a auzit de anemie sau de astenie şi asta pentru că punem mare preţ pe grădina Domnului.”

Florile şi frunzele de prun dizolvă cheagurile de pe artere

Prunul este un prieten de nădejde al omului în orice anotimp. Primăvara, pe când toţi pomii sunt înveşmântaţi în alb, florile de prun îşi au menirea lor tămăduitoare. Un tratament de 10 zile cu flori proaspete de prun infuzate în lapte ajută la dizolvarea cheagurilor formate în tromboflebită, având efecte benefice şi în tratarea aterosclerozei. Se pune o lingură de flori proaspăt culese într-un ibric, peste acestea adăugându-se lapte proaspăt de capră, care a fost clocotit bine. Se acoperă ibricul şi se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară şi se adaugă o linguriţă de miere. Se bea o cană de 200-250 ml de ceai călduţ, dimineaţa pe stomacul gol şi seara înainte de culcare. Ceaiul din flori de prun este cel mai eficient purgativ şi se foloseşte în cure de trei-cinci zile. Dar nu numai florile au proprietăţi vindecătoare, astfel că şi frunzele proaspete de prun ajută în tratarea tulburărilor digestive. Acestea pot fi
folosite până toamna, când se îngălbenesc şi cad. Într-un litru de apă rece se adaugă 30 de frunze proaspete de prun, care, după ce apa dă în clocot, se lasă la fiert încă 10 minute. După aceea se procedează la fel ca în leacul cu flori de prun, cu diferenţa că în cazul frunzelor se vor bea cantităţi mai mici, respectiv o ceaşcă mică o dată pe zi, seara după cină. Atât florile, cât şi frunzele de prun ajută la dizolvarea cheagurilor de pe artere.

Citiți continuarea în numărul 6 al revistei Leacuri & Rețete Mănăstirești.

Mariana Borloveanu