LOADING

Type to search

Strugurii ne scapă de afecţiunile cardiovasculare

Share

O cură cu struguri este întotdeauna binevenită, virtuţile terapeutice ale acestor fructe fiind cunoscute de sute sau chiar mii de ani. Maica Nectaria de la Mânăstirea Petroşniţa, deşi este foarte preocupată de tot felul de leacuri mânăstireşti, pune mare preţ şi pe terapia cu struguri: „Bogat fiind în polifenoli, acest fruct este bine tolerat de organism, iar pe lângă strugurii proaspeţi, o mare eficienţă au şi sâmburii, din care prin presare la rece se obţine un ulei foarte sănătos. Stafidele şi vinurile naturale ajută în multe boli, iar mustul este eficient în tratarea afecţiunilor cardiovasculare, a osteoporozei, a fragilităţii capilare şi în scăderea colesterolului.”

Cura cu struguri se ţine în funcţie de boala tratată

În mânăstirile care au propriile plantaţii de vie, strugurii sunt un adevărat leac universal, în sensul că mai toate bolile îşi găsesc vindecarea cu ajutorul fructelor proaspete şi a preparatelor din struguri. Nimic nu ne împiedică însă ca şi în lume să apelăm la aceste leacuri. Există o condiţie esenţială: strugurii trebuie să fie foarte bine copţi şi netrataţi chimic. Înainte de a începe o cură de struguri, trebuie să cunoaştem cele trei categorii ale acestui fruct: struguri de masă (care se consumă proaspăt culeşi), struguri pentru stafide şi struguri pentru vin. Toate aceste categorii de struguri conţin zaharuri, acizi organici, săruri minerale (potasiu, magneziu, mangan, zinc, iod, siliciu, brom, calciu, sodiu), tanin, acizi volatili, dar şi o multitudine de vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D şi P. Curele cu struguri provoacă un drenaj puternic, făcând organismul foarte receptiv la remediile naturale. Şi mai trebuie avut în vedere un lucru: strugurii consumaţi în astfel de cure trebuie să fie proaspeţi, bine copţi şi să aibă cârcelul verde şi subţire. O porţie de struguri se consumă întotdeauna cu o oră înaintea meselor principale şi nu ca desert. Deşi aceste fructe sunt forte bine tolerate de stomac, curele cu struguri sunt diferite, în funcţie de boala pe care dorim să o tratăm:

Cură scurtă (2-3 zile) – este benefică în tratarea bolilor de rinichi, ficat şi intestine, pe parcursul ei recomandându-se consumarea zilnică a 750-1.500 g struguri.
Cură medie (15 zile) – se recomandă în cazul afecţiunilor de inimă, ficat, rinichi, intestine, duoden, obezitate, dar
mai puţin afecţiunilor maligne. Această cură se începe cu 1 kg de struguri pe zi, ajungându-se treptat la 2 kg pe zi.
Cură lungă (2-6 săptămâni) – este recomandată în afecţiuni cardiace şi maligne. În timpul acestei cure se ajunge treptat la 3 kg de struguri pe zi.

Citiți continuarea în numărul 6 al revistei Leacuri & Rețete Mănăstirești.

Mariana Borloveanu