LOADING

Type to search

Chifteluţe de peşte cu maioneză ca la Mănăstirea Paltin

Share

Ingrediente chifteluţe: 1 kg carne de peşte, miezul de la o jumătate de pâine, 1 legătură de ceapă, 2 ouă, 1 lingură de griş, 3‑4 căţei de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.

Ingrediente maioneză: 1 gălbenuş fiert de ou, 1 gălbenuş crud de ou, 250 ml ulei de floarea‑soarelui, 1 lămâie, 1 lingură de muştar, sare, 450 g iaurt (opţional).

Preparare chiftele. Chifteluţele se fac din ştiucă, dar se poate folosi orice alt peşte, mai ales din cel alb. Peştele se spală, se opăreşte uşor şi se dezosează. Se dă prin maşina de tocat carne împreună cu pâinea. Se adaugă ceapa undită mai întâi şi scursă, grişul, ouăle, usturoiul şi piperul (care trebuie să predomine la acest fel de chiftele). Se frământă cu mâna ingredientele până ce se omogenizează, se scot eventualele oscioare din compoziţie. Se formează chiftelele şi se prăjesc în baie de ulei câte un minut pe fiecare parte. Se pot face şi în cuptor, se pun în cuptorul cald circa 15‑20 de minute. Chifteluţele se amestecă cu maioneza făcută uşoară cu multă lămâie.

Preparare maioneză. Se amestecă bine gălbenuşurile de ou să nu aibă cocoloaşe. Se încorporează puţin câte puţin uleiul, la început se pune aproximativ câte o lingură, apoi se poate pune şi mai mult. Compoziţia se amestecă într‑o singură direcţie. Pe parcurs ce se încorporează uleiul, se stoarce câte puţin suc de lămâie. După ce s‑a pus tot uleiul, se adaugă muştarul, sarea şi încă puţină zeamă de lămâie.

Laura Aivăncesei