LOADING

Type to search

Suc şi ulei de lămâie pentru afecţiuni cronice

Share

Lămâiul (Citrus limon), acel arbust veşnic verde care abundă în ţările asiatice, a ajuns până şi în casele noastre, fiind pe cât de plăcut ca înfăţişare, pe atât de util în tratamentele naturiste şi chiar în bucătăriile fiecăruia dintre noi. Maicile de la Saidnaya, pe lângă faptul că au în apropiere plantaţii de lămâi, le cultivă şi în ghivece, în felul acesta folosindu‑le imediat după ce le culeg. Foarte bogate în vitamina C, dar şi în antioxidanţi, lămâile ajută atât în banalele viroze ale sezonului rece, cât şi în afecţiunile hepatice, cardiovasculare, digestive, fiind de mare preţ în tratarea bolilor degenerative.

Leacul maicii Antuza pentru vindecarea hepatitei

Deşi destul de acre, lămâile se recomandă a fi folosite în stare proaspătă, ca fructe întregi sau felii, dar şi sub formă de sucuri sau limonade, infuzii sau decocturi. Pentru a avea certitudinea unor fructe perfect sănătoase, este bine ca lămâile să fie alese după consistenţa fermă, culoarea galben‑intens, suculenţă şi aciditate optimă, coajă subţire şi textură fină. Având efecte antiseptice, energizante, bactericide, tonice şi diuretice, sucurile obţinute din lămâi proaspete sunt cele mai sănătoase sucuri de fructe. Încă din vechime, pentru a se obţine o cantitate mai mare de suc, lămâile erau ţinute în apă caldă timp de câteva minute, după care erau folosite pentru obţinerea limonadelor sau a decocturilor naturale. Ca tratament, se recomandă lămâile proaspete, consumate dimineaţa, pe stomacul gol. Maica Antuza de la Ierusalim mi‑a dat o reţetă pe care a moştenit‑o de la maicile rusoaice din cetate: se ia o linguriţă de miere pe stomacul gol, apoi 3‑4 felii de lămâie şi în final încă o linguriţă de miere. Se face apoi o pauză de o jumătate de oră, timp în care se citesc rugăciunile dimineţii şi apoi se bea o cană cu ceai cald de anghinare. Acesta este cel mai de preţ leac pentru vindecarea afecţiunilor hepatice.

Lămâia aplicată pe frunte ne ajută să scăpăm de migrene

Datorită cantităţii însemnate de vitamina C pe care lămâile o conţin, acestea sunt recomandate, sub diferite forme de administrare, în tratarea mai multor boli: răceală, gripă, guturai, sughiţ, tuberculoză pulmonară şi osoasă, hepatită, calculoză biliară şi renală, hipercolesterolemie, obezitate, celulită, dureri de cap. Pentru eliminarea problemelor generate de o digestie deficitară este suficient să se bea o cană cu suc dietetic de lămâie: peste sucul unei lămâi mai mari se toarnă apă plată, până la umplerea completă a cănii. La final se adaugă 2‑3 frunze de mentă tocate mărunt şi se consumă imediat. Acest suc dietetic este recomandat şi în alte afecţiuni, precum aerofagie, crize hepatobiliare, dureri de stomac şi chiar în combaterea paraziţilor intestinali. Efecte benefice se pot obţine şi prin utilizarea externă a acestui fruct exotic. Câteva felii proaspete de lămâie aplicate pe frunte înlătură atât migrenele, cât şi alte dureri la nivelul capului. Astfel de felii, ţinute pe piele, un sfert de oră în fiecare zi, timp de o lună sau două, ajută la estomparea şi chiar îndepărtarea petelor de bătrâneţe.

Cocteil de citrice pentru eliminarea limfei

Lămâile sunt benefice atât folosite ca atare, cât şi în combinaţii cu alte citrice. Şi dacă noi le consumăm pentru savoarea şi parfumul lor amărui, monahii greci folosesc aceste cocteiluri de sute de ani în anumite terapii. La sfârşitul fiecăruia din cele patru posturi mari, în ultimele trei zile ţineau şi un altfel de post, oarecum deosebit, dar foarte eficient. Acest mod de purificare a organismului este de fapt cea mai sigură metodă de curăţire a limfei. Dimineaţa se dizolvă o linguriţă de sare de mare în 250 ml de apă şi se bea întreaga cantitate. Între timp, se pun în storcătorul de fructe 4 grepfruturi, 2 lămâi şi 8 portocale. Sucul obţinut se toarnă peste 2 litri de apă de izvor şi se bea pe parcursul întregii zile. Pentru ca tratamentul să fie eficient, nu trebuie să mâncaţi nimic (cel mult o portocală, dacă faceţi căderi de glicemie). La acest leac al călugărilor s‑a mai adăugat în timp o procedură care constă într‑o clismă făcută înainte de culcare şi la care se foloseşte un litru de apă călduţă, în care se adaugă o linguriţă de zeamă de lămâie. Tratamentul durează două sau trei zile, în funcţie de rezistenţa fiecăruia şi se ţine doar de patru ori pe an. Deşi este un leac destul de dificil, acesta este extrem de benefic pentru că elimină limfa acidă bolnavă din organism.

De asemenea, detoxificarea care se realizează prin intermediul acestui procedeu ajută la creşterea imunităţii pentru o lungă perioadă de timp. În trei zile de cură, din organism vor fi eliminaţi aproximativ 10 litri de limfă acidă. Aceasta va fi înlocuită cu aceeaşi cantitate de limfă purificată. În cea de a patra zi se vor consuma fructe şi legume proaspete, urmând ca după două zile să reveniţi la alimentaţia obişnuită.

Mariana Borloveanu