LOADING

Type to search

Ceapa verde, antibioticul natural al tuturor anotimpurilor

Share

Folosită în toate anotimpurile anului, ceapa este foarte apreciată pentru virtuţile sale terapeutice şi tonice în acelaşi timp. Spre deosebire de ceapa uscată, cea verde este mai des folosită în salate, dar şi ca leac foarte bogat în vitamina C, vitamina B9, calciu şi potasiu. Alături de acestea, ceapa verde conţine şi alicină, care determină rolul antibiotic şi antiviral al acesteia, dar şi clorofilă şi cvercitină, care este un antioxidant de excepţie, foarte folositor în tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Despre binefacerile cepei verzi am aflat de la maica Heruvima, stareţa Mânăstirii Govora, care este o foarte bună cunoscătoare a plantelor şi care are grijă ca în trapeza mânăstirii să fie întotdeauna ceapă la masă.

Protejează căile respiratorii şi reglează hormonii

Despre ceapă se vorbea încă de pe vremea romanilor, pentru ca în timp să se confirme calităţile terapeutice ale acesteia. Monahii din Balcani au considerat dintotdeauna ceapa un leac universal, confirmat într‑un fel şi de longevitatea călugărilor vieţuitori în aceste locuri, care în număr foarte mare trăiesc peste 100 de ani. Pe lângă vitaminele şi mineralele pe care le conţine, ceapa verde abundă în clorofilă, care are menirea de a elibera organismul de tot ceea ce este nociv, începând de la poluanţi şi radicali liberi până la aditivii folosiţi excesiv în industria alimentară a acestui secol. Un lucru mai puţin plăcut pentru consumatorii de ceapă este mirosul specific de care se fereşte toată lumea. Substanţa care emană acest miros – alicina – are un efect antibiotic şi antiviral extrem de puternic. Tocmai din acest motiv, ceapa verde este un desăvârşit protector al plămânilor şi căilor respiratorii, pe care le protejează de infecţii. Alicina din compoziţia bulbului de ceapă verde are proprietăţi anticoagulante, motiv pentru care este recomandată în tratarea tromboflebitelor. Şi pentru a întregi această paletă a compuşilor benefici din compoziţia cepei, trebuie neapărat să amintim şi cvercitina, un antioxidant foarte puternic ce ajută la ameliorarea tulburărilor circulatorii şi la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Datorită complexităţii compoziţiei chimice a cepei verzi, proprietăţile terapeutice ale acesteia sunt mult mai intense decât ale cepei vechi, ajunse la maturitate. Ceapa verde este un bun antialergic şi depurativ, reglând în acelaşi timp activitatea hormonală a organismului.

Cel mai puternic antialergic natural

Toate tipurile de alergii au anumiţi factori declanşatori ai bolii, motiv pentru care persoanele care suferă de alergie trebuie să cunoască în amănunt toţi factorii care declanşează aceasta boală extrem de neplăcută. Datorită multiplelor modalităţi de cultivare, începând cu sere, solarii şi până la culturile din grădini, ceapa verde există pe tarabe în toate anotimpurile. O cură de ceapă verde, indiferent dacă este ţinută iarna sau vara, face foarte bine sistemului imunitar, prevenind atât erupţiile care apar la nivelul pielii, cât şi manifestările respiratorii neplăcute specifice alergiilor. În situaţia în care avem de‑a face cu alergii cronice, declanşate cu mult timp in urmă, prin consumul zilnic de ceapă verde putem totuşi să diminuăm din manifestările nedorite ale bolii, dar mai ales să evităm complicaţiile. În afecţiunile infecto‑alergice, consumul de ceapă verde trebuie să devină un obicei. În felul acesta vom ţine la distanţă influenţa factorilor determinanţi ai manifestării alergiei, cum ar fi praful, gerul, căldura, vopselele chimice, polenul şi mulţi alţii. Consumând patru‑cinci fire de ceapă verde pe zi se creează o permanentă protecţie antialergică. Acest efect antialergic se datorează faptului că ceapa verde are un pronunţat efect diuretic şi depurativ; reglează în acelaşi timp activitatea glandelor responsabile de secreţia naturală de cortizon.

Frunzele verzi sunt contraindicate în tromboflebită

Bolnavii care suferă de tromboflebită trebuie să consume cu precauţie ceapa verde. Mai bine zis, aceştia vor consuma numai bulbul alb al cepei, care – datorită conţinutului de alicină – are proprietăţi anticoagulante, împiedicând astfel formarea cheagurilor. Mai mult chiar, bulbul de ceapă verde are un efect antiinflamator foarte puternic, motiv pentru care are o acţiune benefică asupra pereţilor venoşi. Frunzele verzi ale cepei sunt contraindicate bolnavilor care suferă de tromboflebită datorită conţinutului mare de vitamina K, ceea ce poate agrava această boală.

Cura cu suc de ceapă verde scade glicemia

Pentru bolnavii care suferă de diabet, consumul constant de ceapă verde ţine glicemia sub control şi previne complicaţii ale aceste boli, cum ar fi arteriopatiile, hipertensiunea arterială, accidentele ischemice. Acestor bolnavi li se recomandă două fire de ceapă la fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei (inclusiv dimineaţa!), pe perioadă nelimitată de timp. Cei care au neapărată nevoie de scăderea cât mai rapidă a glicemiei trebuie să ţină o cură cu suc de ceapă verde timp de zece zile. Se face apoi o pauză de alte zece zile şi se repetă cura, până la obţinerea valorilor dorite. Pentru aceasta, este nevoie de 1 kg de ceapă verde de mărime medie, atât bulbul, cât şi frunzele. După ce sunt bine spălate, se trec prin blender timp de 1 minut, apoi se adaugă 1 litru de apă plată sau de izvor şi se mai amestecă încă 1 minut. Opţional se poate adăuga o mână de urzici tinere. Se strecoară totul printr‑un tifon şi se păstrează la frigider, într‑un recipient de sticlă (exclus plastic!). Doza zilnică recomandată este de 50 ml, înainte cu o jumătate de oră de mesele principale.

Mariana Borloveanu