LOADING

Type to search

Crucea de la Constanţa

Share

Kilometrii rămân în urma maşinii în care mă aflu. Cât priveşti cu ochii, se zăreşte câmp, doar câmp şi iar câmp… Nu avem viteză. Văd în zare, undeva în dreapta, în câmp, un stâlp cam ciudat care îmi atrage atenţia. Ne apropiem. Am plecat din Constanţa spre Izvorul Tămăduirii din satul Crucea. Din lanurile verzi şi întinse apare o nălucă. Este o cruce mare, foarte mare şi nu-mi dau seama din ce e ridicată. Atât de înaltă!? Instalată într-un câmp parcă fără nici o organizare. Dacă ar fi fost mai lângă şosea, sau poate măcar într-un alt capăt, mai aproape de sate!… Nu înţeleg! O cruce şi atât. Ce-o fi cu ea? Cine a hotărât să fie pusă acolo? De ce aşa mare? Nu este nimic în acest loc care să o justifice. Poate doar indicatorul satului Crucea să fie explicaţia.

(…) Stilul preparării bucatelor din bucătărie este unul tipic moldovenesc. Maica Teodora este ieşeancă de fel şi amprenta gătitului din această zonă şi-a spus cuvântul, fie de acasă, fie de la mânăstirile pe care le-a cunoscut în perioada anterioară tunderii în monahism. Se mai strecoară şi câte o aromă exotică datorită influenţei orientale din zona Mării Negre. S-a retras pentru linişte şi rugăciune în pustia câmpurilor dobrogene, dar puţină tihnă are pentru că nu e clipă în care să nu fie solicitată. Bănuiesc, totuşi, că deţine o taină pentru a obţine pacea gândurilor şi a rugăciunii, de nu se plânge nici chiar când eu însămi o necăjesc în perioada posturilor a căror rânduială e mai dură pentru monahi. (…)

Salată pustnicească de primăvară

Ingrediente : frunze şi flori de toporaşi, conduraşi, creson, frunze de spanac, frunze de muştar, frunze de ridichi negre şi roşii, alte frunze comestibile din grădină sau zona în care te afli (de exemplu: frunze de ciuboţica-cucului, de păpădie, de salcâm, de trifoi-roşu, de gulie, de măcriş etc.), zeamă de lămâie, puţină sare sau alt condiment după gust. 

Preparare . Se spală plantele, se zvântă şi se aşează pe platou. Se asezonează cu zeamă de lămâie, sare sau alte condimente (deşi salata este bună şi aromată chiar şi fără acestea).

Pagini realizate de Laura Aivăncesei

Puteți citi continuarea acestui articol achiziționând numărul 9 al revistei în format digital la linkul de AICI.