LOADING

Type to search

Leacuri si Retete Manastiresti nr. 26/ februarie – aprilie 2019

Share

EDITORIAL – ALIMENTE ECO, BIO SAU ORGANICE?

Aceasta este o reală dilemă, pentru mulți dintre noi. Care sunt diferențele de fond între eco și bio? Iar în ceea ce privește produse organice, multă lume ar părea că se derutează și mai mult în a sesiza diferențele…

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) vine cu următoarele definiții, care atrag după ele și utilizarea unei anumite etichete pe respectivele produse. Astfel, produsele organice sunt acele alimente care au fost obținute prin procedee tradiționale și prietenoase cu mediul înconjurător, fără a utiliza deloc agenți chimici și fără a fi modificate genetic. Produsele organice sunt certificate de un organism autorizat care va atesta dacă modalitatea de producție a acestora respectă standardele ECO, conform legislației în vigoare. Iată câteva din ele: „interzicerea utilizării organismelor modificate genetic sau a iradierilor, interzicerea folosirii pesticidelor, fertilizatorilor și a hormonilor de creștere; mai mult decât atât, solul pe care urmează să se realizeze producția trebuie ferit de orice tip de substanțe chimice încă dinainte de începerea procesului de cultivare a plantelor.” (www.obio.ro)

Ei bine, aceste produse organice se regăsesc și sub denumirea de produse bio. Mai precis, produsele etichetate ca fiind bio, organice sau ecologice prezintă aceleași caracteristici de producție. În esență, diferențele dintre acești termeni apar la nivel de percepție a fiecăruia dintre noi, consumatorii.

Oricum am lua‑o însă, etichetele respective au creat deja mituri, au creat dependențe, frison și angoasă. Unde mai pui și faptul că au fost sesizate cazuri de etichete „mincinoase”, care nu au indicat exact modul de preparare al respectivelor alimente, ceea ce a atras amenzi usturătoare, dar și neîncredere din partea cumpărătorilor. Dar ce faci în piață, unde nu există nici o indicație privind modul în care respectivele produse au fost obținute?! Citești doar: „mere românești”, „cartofi foarte dulci”, „roșii gustoase” etc. Nimeni nu știe cât îngrășământ a pus țăranul în pământ, câte pesticide a folosit, cu ce apă a irigat, ce conține solul pe care a crescut respectiva cultură, de unde provine sămânța folosită… Un mister! Totul pare bio, eco sau organic, însă adevărul nu‑l știe nimeni. Un specialist în creșterea roșiilor din Buzău mi‑a spus că în țară, acum, nu se mai cultivă nici un soi de roșie „românească” – care era de fapt un altoi bulgăresc din anii ’70 (soiul „Marița”), ci că toate tipurile de roșii de pe piață sunt modificate genetic. Și mai spunea acest specialist că un gram de roșii adevărate este echivalentul unui gram de aur! Așadar, în cine să te mai poți încrede?

Singurul loc în care mănânci cu încredere este trapeza mânăstirii. Căci acolo, indiferent de sursa unor anumite produse aduse de credincioși ca ofrandă (zahăr, ulei, făină etc.), hrana în sine are altă valoare, alt scop, altă finalitate. Chiar dacă nu este totul eco, o mână de leuștean, o legătură de ceapă din grădina mânăstirii sau o bucată de brânză proaspătă de la vaca proprie fac mai mult decât toate etichetele și atestările bio.De ce? Pentru că au suflet, conțin har și rugăciune – de asta!

Răzvan Bucuroiu

 

DIN SUMAR

Antioxidanții din fructele de goji prelungesc viața

Pasta de leurdă a părintelui Efrem

Puterea terapeutică a urzicilor tinere