LOADING

Type to search

Antioxidanții din fructele de goji prelungesc viața

Share
goji

Arbustul Goji (Lycium barbarum) are originea în Tibet, din aceeași familie făcând parte și specia Lycium chinensis, cultivată în China și ulterior răspândită în mai toate regiunile geografice ale lumii. Fructele de goji conțin 21 de minerale esențiale şi o mare varietate de polizaharide şi acizi graşi, având în același timp un puternic efect antioxidant. Persoanele care trăiesc în Himalaya și care consumă foarte multe fructe de goji sunt renumite pentru vitalitate și longevitate sporită, depășind adeseori 100 de ani de viață.

 

Secretul LONGEVITĂȚII stă și în consumul de goji

PĂRINTELE JOAO DE LA TAIZÉ, care mergea adesea în Tibet, povestea că până la vârsta de 80‑90 de ani tibetanilor nu le încărunţea părul şi nu le era afectată nici dantura. Tradiția spune că sănătatea acestor longevivi călugări şi‑a găsit explicaţia în faptul că beau apă dintr‑o fântână în care cădeau tot timpul fructe dintr‑un arbust de goji, care se afla chiar deasupra acesteia. De asemenea, nimeni nu își începea ziua consumând altceva decât decoct de goji.

Părintele povestea cum că în fiecare dimineață călugării tibetani beau în loc de cafea un tonic sub forma unui decoct dulce din fructe de goji, care era un adevărat stabilizator al tensiunii arteriale și în egală măsură al valorilor colesterolului. Toate acestea erau cu putință acolo, pentru că în acea zonă geografică arbuștii de goji rodesc o perioadă de timp mult mai mare decât pe meleagurile noastre. Perioada de înflorire începe la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, după care pe aceeași creangă cresc în același timp boboci, flori, fructe verzi și fructe coapte până în luna noiembrie.

Limonadă ENERGIZANTĂ cu goji, lămâie și portocală

Având în vedere conținutul de vitamine și minerale al fructelor de goji, ideal ar fi ca acestea să facă parte din alimentația noastră de fiecare zi.

Marea majoritate preferă fructele uscate, pe care însă le rehidratează, consumându‑le în infuzii, cu iaurt, în salate și chiar supe.

Limonada de goji este de departe cel mai simplu și delicios dintre toate preparatele, având un mod de obținere foarte simplu.

PREPARARE GOJI. Seara se pun 2 linguri de goji în 750 ml apă plată și se lasă la hidratat până a doua zi. Dimineața se adaugă 1 lămâie și 1 portocală, care, după ce sunt curățate de coajă, se taie în bucăți mici și se toarnă peste fructele de goji cu tot cu apă. Se pune totul în blender și se pasează cât mai bine, după care se strecoară, pasându‑se în continuare cu o lingură, pentru a nu se pierde prea mult din pulpă.

Băutura poate fi consumată concentrată sau poate fi diluată cu apă minerală, iar opțional se pot adăuga și câteva frunze de mentă. Această limonadă dulce‑acrișoară este energizantă, eliminând ca prin minune orice formă de oboseală.

Mariana Borloveanu