LOADING

Type to search

Puterea terapeutică a urzicilor tinere

Share
cules urzici Urtica dioica

Chiar dacă este mai puțin prietenoasă la atingere, urzica (Urtica dioica) este foarte utilă în tratamentele naturiste datorită multiplelor sale proprietăți terapeutice: astringente, hemostatice, antiinflamatoare, cicatrizante, energizante, vitaminizante, mineralizante, depurative, hepatoprotectoare, antimicrobiene, gastrosecretoare.

 

INFUZIE REMINERALIZANTĂ din urzici tinere

Orice infuzie este eficientă doar dacă planta respectivă își păstrează proprietățile. Pentru aceasta trebuie
culese numai frunze și vârfuri tinere de urzică. Efectele miraculoase ale acestor frunze înțepătoare sunt acelea de primenire a sângelui, îndepărtarea toxinelor, revigorarea și vitaminizarea organismelor anemice la ieșirea din iarnă. Infuzia de urzici conține o adevărată bogăție de vitamine, care se datorează compoziției plantei. Astfel, 100 g frunze de urzici tinere conțin: 40 mg vitamina C, 0,250 mg vitamina B1, 1,400 mg vitamina B2, 2,33 mg vitamina E, 3,45 mg vitamina PP, vitaminele A, K, precum și multe minerale: potasiu, calciu, siliciu și fier. Infuzia de urzici tinere este oarecum diferită de cea din urzici uscate, în primul rând prin modul de obținere.

PREPARARE. Dacă la infuzia de urzici uscate se pun 2 linguri de plantă la 2 litri de apă, la cea cu urzici verzi, proaspete, se pun 200 g de urzici la aceeași cantitate de apă. Mai întâi se curăță și se spală bine urzicile în câteva ape. Între timp se pune la fiert 1 litru de apă de izvor, iar când apa clocotește se adaugă
urzicile. Se stinge focul și se acoperă vasul, lăsându‑se la infuzat 15 minute. După aceea se strecoară și se păstrează într‑un vas de sticlă, la temperatura camerei. Urzicile rămase pot fi folosite după preferința fiecăruia. Această infuzie are un efect depurativ și remineralizant extrem de puternic, fiind indicată în hipocalcemie, hipomagnezie, eczeme, psoriazis, anemie, afecțiuni hepatice, dermatoze diverse. Urzicile sunt revigorante datorită stimulării proceselor de producere a globulelor roșii, leucocitelor și trombocitelor.

ATENȚIE!
Nu trebuie să se depășească 3 căni de infuzie pe zi.

TINCTURA crește hemoglobina și fluidifică secrețiile bronșice

Toate preparatele din urzică au efecte care contribuie la sănătatea organismului, dar ceaiurile și siropurile sunt destul de blânde în procesul de vindecare comparativ cu leacurile concentrate. Dintotdeauna călugării și‑au preparat o tinctură pe care, simplă sau combinată, au folosit‑o în afecțiuni dintre cele mai felurite. În primul rând, tinctura de urzică este „prietenul” de nădejde al căilor respiratorii, fiind folosită în tratarea bronșitei și a astmului bronșic. Tinctura contribuie la fluidificarea secrețiilor bronșice, calmarea acceselor de tuse seacă şi convulsivă, fiind folositoare și în cazul răcelilor și durerilor pectorale generate de acestea. Acest preparat concentrat de urzică are efecte benefice și în prostatită,
hiperplazia benignă a prostatei, dar și în tratarea reumatismului degenerativ şi gutos și în poliartroze.

PREPARARE. Modul prin care călugării obțin această tinctură este următorul: într‑un borcan de mărime medie se pun 20 de linguri de pulbere obținută din frunze de urzică și 10 linguri de pulbere obținută din
rădăcină. Peste întreaga cantitate de pulbere se adaugă 300 ml alcool rafinat 60%, după care se omogenizează totul foarte bine. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 10 zile, apoi se strecoară terciul obținut printr‑o strecurătoare deasă, apoi printr‑un tifon dublu. Tinctura care va rezulta în urma filtrării se păstrează în sticluțe mai mici, într‑un loc răcoros și întunecat.

ADMINISTRARE. Se diluează 1 linguriță de tinctură de urzică într‑un pahar cu apă și se administrează de 3 ori pe zi, iar o cură nu trebuie să dureze mai mult de 2 săptămâni. Se poate repeta tratamentul la interval de 1 lună.

Patru cure pe an cu tinctură de urzică au un efect nebănuit de creștere a hemoglobinei.

 

Mariana Borloveanu