LOADING

Type to search

Trei-frați-pătați în luptă cu alergiile și bolile respiratorii

Share

Gingașa plantă de primăvară-vară cunoscută sub denumirea de trei-frațipătați (Viola tricolor), dincolo de faptul că încântă privirea, are deosebite proprietăți vindecătoare, care se datorează unui fitocomplex format din acidul salicilic și derivații săi: flavonoide, saponine și mucilagii. Preparatele terapeutice obținute din această plantă mențin plămânii sănătoși și curăță sângele, fiind folositoare în tratarea afecțiunilor respiratorii (tuse convulsivă, inflamații ale căilor respiratorii superioare, răceli însoțite de stări febrile).

Călugării spun că „iarba de trei-fraţi-pătați domolește mâncărimile pielii, indiferent de natura acestora”.

 

Substanţele emoliente – de ajutor în eliminarea secrețiilor bronșice

La începutul lunii mai, printre florile firave, dar frumos colorate, care se înfățișează privirii ca un adevărat covor fraged și suav, plantele de trei-frați-pătați împânzesc luminișurile, poienile și chiar câmpiile din zonele aride.

Aceste plante au tulpinile şi florile foarte bogate în apă, astfel încât atunci când se usucă pe deplin, greutatea lor devine de zece ori mai mică decât cea inițială. Tulpinile înflorite ale plantei conțin numeroase substanţe active, cu o mare valoare terapeutică: flavonozide, antocianozide, saponozide triterpenice pentaciclice, ulei volatil, carotenoide, o heterozidă a salicilatului de metil (aspirina naturală – motiv pentru care reduc inflamaţia căilor respiratorii și calmează durerile reumatice), un alcaloid denumit violină.

Planta de trei-frați-pătați conţine principii active care stimulează activitatea rinichilor şi eliminarea deşeurilor de metabolism, drenează surplusul de apă din organism și atacă microbii ce produc anumite boli infecţioase.

Culoarea galbenă a unora dintre petalele florii se datorează flavonoidelor pe care acestea le conțin și care au un puternic efect antialergic, în timp ce pigmenții care dau florilor culoarea violet au efect de reglare a imunităţii, acționând ca citostatic în cancerul de piele sau cel pulmonar.

 

Infuzia combinată calmează mâncărimea generată de psoriazis

Leacurile cu infuzie de trei-frațipătați sunt calmante și vindecătoare în afecțiuni precum astm bronșic, psoriazis, gută, artrită reumatoidă, rinită alergică și sinuzită.

Pentru tratarea eficientă a acestor boli, călugării au folosit dintotdeauna infuzia combinată cu macerat crud. Se mărunțesc bine – nu se macină! – 2 linguri de tulpini și flori uscate de trei-frațipătați. Jumătate din cantitatea de plantă se pune în 250 ml de apă de izvor, se acoperă și se lasă la macerat de seara până dimineața, când se strecoară într-un vas mai mare. Între timp se fierbe în clocot 1 cană cu apă, care se toarnă peste planta rămasă și se lasă la infuzat timp de 15 minute. După aceea se strecoară și se toarnă peste maceratul obținut anterior. Întreaga cantitate se consumă pe parcursul unei zile, aproximativ 100 ml de fiecare dată.

O astfel de cură durează 20-30 de zile, în funcție de gravitatea bolii. După acest timp, mâncărimile și usturimea se calmează, iar pielea începe să își recapete aspectul normal.

 

Mariana Borloveanu

 

Citiți continuarea articolului în versiunea tipărită a revistei sau în cea online, accesând linkul:

https://account.paydemic.com/buy/OQTZEHHZSZDCVEGKF5FUJB6KJ4