LOADING

Type to search

Leacuri si Retete Manastiresti nr. 28/ iunie-august 2019

Share

EDITORIAL – MERSUL LA BISERICĂ = VIAȚĂ LUNGĂ

 

Studiile recente arată că mersul la biserică îți prelungește viața. Astfel, 9.000 de europeni cu vârste de peste 50 de ani au fost studiați timp de patru ani și cercetătorii (ca dr. Mauricio Avendano, unul dintre autorii studiului, epidemiolog la The London School of Economics and Political Science) afirmă, fără dubii, că nici o altă activitate nu este mai benefică decât frecventarea slujbelor Bisericii. Benefică în sensul păstrării sănătății mintale și a unei excelente stări psihice generale. Mai mult – atenție! –, nici o altă activitate nu ajută la fel de mult: nici sportul, nici participarea la activități politice sau comunitare etc.

Și ca lucrurile să fie clare până la capăt, oamenii de știință de la Harvard au realizat un alt studiu, mult mai amplu, desfășurat între 1992 și 2016 pe câteva zeci de mii de asistente medicale din SUA. Concluzia? Cele care mergeau regulat (săptămânal) la biserică aveau un risc de deces cu 33% mai mic, constatat pe durata îndelungată a cercetării!

Ce putem înțelege de aici? Faptul că orice formă de credință este balsam pentru suflet, dar și pentru trup. Starea de rugăciune alimentează energiile pozitive ale persoanei umane, creează echilibru și starea de bine. Dar de ce oare? Întâi de toate este invocarea harului lui Dumnezeu, care lucrează în noi și ajută enorm. Apoi este vorba despre un sens al vieții pe care omul îl caută cu febrilitate tot timpul. În clipa în care l‑ai găsit în propria existență, devii un om fericit. Adică un om echilibrat, optimist, rezonabil, atent, empatic. Și asta e puțin lucru?

Răzvan Bucuroiu